“Relats Confinats” és la proposta que ha llençat a les xarxes socials el Casal de l’Espluga per impulsar la creació literària entre els nens i nenes davant la suspensió dels premis infantils “Ferrovell” i Maria Àngels Ollé” del Certamen Literari a causa de l’aturada escolar provocada per la crisi del coronavirus. La idea que planteja el Casal consisteix a escriure una història conjunta entre famílies que hauran de continuar el relat i passar el relleu a altres participants.

La iniciativa s’inspira en el mateix projecte impulsat a Sarral en col·laboració amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i, en el cas espluguí, ara també amb el suport de l’Ajuntament. L’activitat està oberta a totes les famílies que hi vulguin participar, només hauran de seguir les bases i enviar un correu electrònic a info@casalespluga.cat per apuntar-s’hi.

La construcció del conte començarà amb l’inici de la narració que des de l’organització s’enviarà a les primeres famílies participants. Aquestes hauran de seguir el relat redactant de 10 a 50 línies i hauran d’enviar el text de nou a l’organització que passarà el relleu a uns altres participants que continuaran la història. Així fins que el Casal de l’Espluga decideixi que la pròxima família ha d’encarregar-se d’escriure el desenllaç del conte.

El resultat final de tot plegat molt probablement acabarà plasmat en un recull de tots els contes que podria editar el Casal de l’Espluga o bé el Consell Comarcal també sumant-hi les creacions d’altres municipis, tot i que des del Casal s’ha admès que encara està per decidir.

D’aquesta manera, l’entitat espluguina pretén que en aquests dies de confinament els infants escriguin contes, ja que alguns fidels participants del Certamen Literari del Casal de l’Espluga havien mostrat la seva preocupació pel fet que es desconvoquessin les categories adreçades a l’alumnat de primària. Es tracta, de fet, d’una decisió inèdita en la història del certamen, però que ara era gairebé obligada perquè, expliquen, els relats era una tasca més que els nens i nenes feien des de l’escola.