El Govern de la Generalitat de Catalunya ha valorat la decisió de l’executiu espanyol d’aixecar el confinament total. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el conseller de l’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han coincidit al dir que aquesta nova situació “ens preocupa”.

Davant aquest nou escenari, la portaveu Budó ha assegurat que “el Govern de Catalunya volem garantir que tots els ciutadans i ciutadanes puguin disposar dels elements d’autoprotecció necessaris per evitar el contagi en els seus desplaçaments, que s’incrementaran la setmana vinent”. Per això, s’han comprat 14 milions de mascaretes que “està previst que arribin a les farmàcies a partir del dimarts, amb una primera comanda de 100.000 mascaretes”. La primera mascareta serà gratuïta per a tothom.

La consellera Budó ha tornat a lamentar que “a hores d’ara desconeixem quin pla té el govern de l’Estat espanyol per aquest desconfinament, més enllà de dir-nos que a partir de la setmana vinent haurem de tornar a treballar”. Per això ha recordat a Pedro Sánchez que des de la Generalitat “estem treballant per tenir un pla de desconfinament que permeti un retorn a la normalitat de la forma més segura a nivell sanitari, a nivell social i també a nivell econòmic”. I, “malgrat que el nombre de casos nous està disminuint, el nombre de casos infecciosos encara és elevat. Davant d’això els epidemiòlegs ens demanen mantenir l’estat de confinament total per poder monitoritzar la situació i decidir quan es pot desconfinar”.

La consellera Budó ha reforçat el seu missatge amb les declaracions d’ahir de l’Organització Mundial de la Salut que apuntava que “no ens podem relaxar” perquè “aquest virus té dos aliats: les presses i la imprudència”.

Davant l’escenari de desconfinament, a partir de dimarts, la portaveu del Govern ha recordat als catalans i les catalanes que “la setmana vinent tornarem a l’escenari que teníem abans del 30 de març. Totes aquelles empreses que els seus treballadors puguin fer teletreball, hauran de garantir que ho puguin seguir fent. I les empreses en les que els treballadors hagin d’anar a treballar, s’haurà de garantir el metre i mig de distància, en el lloc de treball, i limitar al màxim el contacte entre treballadors”. La titular de Presidència també ha demanat a les empreses permetre flexibilitzar els horaris d’entrada per evitar aglomeracions en el transport públic i els desplaçaments a la feina. I que les limitacions de moviments fora dels àmbits laborals i els de primera necessitat seguiran prohibides.