Adif restablirà a partir del pròxim 14 d’abril la circulació ferroviària en la línia d’ample convencional Lleida-Valls / Tarragona-Barcelona, ​​un cop s’han finalitzat les múltiples actuacions executades per a la reposició de les infraestructures i instal·lacions que es van veure greument afectades pels efectes de la DANA dels dies 22 i 23 de el passat mes d’octubre.

Adif, que ha destinat 28,3 milions d’euros (IVA inclòs) a aquestes obres, ha realitzat un extraordinari esforç tècnic i humà, dedicant tots els recursos disponibles (tant propis com d’empreses col·laboradores) per normalitzar el trànsit ferroviari en el menor termini possible, fins i tot en les desfavorables condicions provocades per l’alerta sanitària. Gràcies a això, es podrà restablir la circulació aproximadament un mes abans de la data inicialment prevista, fixada per a mitjans de maig.

Per a això, han treballat al voltant de 180 persones, entre tècnics de les diferents àrees d’Adif i operaris de les empreses contractades, utilitzant a més unes 80 màquines (retroexcavadores, extravials, buldòzers, motonivelladores, camions d’obra i dúmpers, a més de maquinària específica per a el muntatge de via i instal·lacions, entre d’altres), que han treballat de forma simultània en els nombrosos punts afectats.

D’aquesta manera, es podran restablir les connexions ferroviàries per als viatgers entre Lleida i Barcelona per Valls i Tarragona a través de les línies R13 i R14 de Rodalies i per als tràfics de mercaderies.

El temporal d’octubre va afectar el tram de 41,5 km comprès entre les estacions de Puigverd-Artesa i l’Espluga de Francolí, provocant la desaparició total de la plataforma en diversos punts, afeccions a obres de drenatge, arrossegaments de balast i via, caiguda de pals de catenària, trencament de cables de senyalització i telecomunicacions, a més de la desaparició de senyals i altres equips, entre d’altres destrosses que van aconseguir tots els sistemes ferroviaris. Tot això va derivar en 3 descarrilaments que van agreujar la situació.