La recent remodelació de les sales de museu del Monestir de Poblet ha posat al descobert un quadre de Sant Antoni de Pàdua amb el Nen inèdit que s’atribueix al pintor Sebastián Martínez Domedel. Es tracta d’una important recerca perquè identifica una de les poques obres existents a Catalunya d’aquest pintor del segle d’or espanyol, també evidencia que el quadre es troba força malmès pel pas del temps.

La representació de Sant Antoni de Pàdua amb el Nen està pintada a l’oli sobre una tela d’un tamany mitjà, de 176 x 122 centímetres, emmarcat amb un marc senzill de fusta de pi. La peça hauria estat creada entre el 1640 i el 1650, però la seva arribada a Poblet s’estima que va ser a partir del 1940 i es troba en una de les zones privades de la comunitat monàstica.

Damià Amorós: “El quadre necessita una restauració urgent”

Més enllà de la singularitat de l’obra entre les col·leccions que es coneixen avui en dia a Catalunya, en destaca el seu estat de conservació que, malauradament, és deficient. El quadre presenta diverses patologies que són greus, segons ha explicat a l’EFMR.cat Damià Amorós, un dels autors de la recerca juntament amb Rafael Mantas de la Universitat de Jaén. Amorós ha admès que la tela necessita una restauració urgent.

ÀUDIO: Damià Amorós, del Museu del Monestir de Poblet, destaca el quadre

La descoberta del quadre de Domedel ha sorgit arran de les tasques de classificació i restauració del fons patrimonial del monestir en el marc de la darrera renovació del museu. Uns treballs desenvolupats entre el 2017 i el 2019 que han estat finançats per la Generalitat, la Diputació de Tarragona i la mateixa institució monàstica. L’article de la recerca d’aquesta obra ja ha estat publicat per la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla.

1 COMENTARI

Comments are closed.