La parròquia de Santa Maria de Montblanc ha hagut d’adaptar la seva vida pastoral a la situació d’emergència generada pel coronavirus.

Des de fa més d’una setmana s’han anul·lat les misses presencials, que ara es fan a porta tancada. El plebà de Montblanc, però, no ha volgut deixar a la comunitat cristina de la vila sense misses, i ha elaborat un calendari de celebracions litúrgiques que els fidels poden seguir per internet i, en algun dels casos també en directe per Ràdio Montblanc.

És el cas de la principal missa de la parròquia, la dels diumenges a les 11 del matí a Santa Maria, que es pot seguir en streaming a través del web i el Facebook de Santa Maria i també en directe per Ràdio Montblanc, arribant d’aquesta manera a un públic molt més ampli. Ja es va fer aquest diumenge i ha tingut una molt bona rebuda, segons ha explicat Mossèn Simó Gras en una entrevista a Ràdio Montblanc. També a través d’Internet es podrà seguir els dissabtes a les 9 del matí el Rosari des del Santuari de la Serra i els dimecres a les 10 de la nit un Temps de pregària des de la plebania.

Amb aquest sistema de misses en streaming es vol mantenir el calendari litúrgic de la Setmana Santa, que ha anul·lat la resta d’actes. Les misses dels dies més destacats de la celebració, una de les més importants de l’església cristina, es podran seguir a través de les xarxes socials i algunes també a Ràdio Montblanc.

També s’ha adaptat a la situació Càritas, que ha tancat totes les seves accions excepte el servei de distribució d’aliments, que ara es farà un cop al mes i ho farà el mateix mossèn. Aquest mes es farà aquest dilluns a la tarda. I també s’ha suspès la catequesi, tot i que es manté contacte amb les famílies per proposar-los alguna activitat cada setmana.

El plebà de Montblanc també ha explicat que “molts pares pregunten per les comunions, i els diem que de moment no modifiquem res i veurem si es poden celebrar”. Estan previstes pel mes de maig.

ÀUDIO: Entrevista a Ràdio Montblanc de Mossèn Simó, Plebà de Montblanc.

Canvis als funerals

L’estat d’alarma també ha obligat a canviar la celebració dels funerals, que se celebren de manera molt restringida només amb la família, o directament es posposen i se celebra només un responsor del plebà al cementiri amb la família en el moment de l’enterrament. En el cas que la persona hagi mort per coronavirus, està prohibit realitzar qualsevol tipus de celebració.

En tot cas, Mossèn Simó Gras ha volgut deixar clar que “ho farem sempre en consens amb la família i segons la seva voluntat”.