L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí emet aquest document per tal de clarificar algunes qüestions i aclarir relacionats amb el municipi sobre la situació provocada per l’estat d’alarma en motiu de la pandèmia dels COVID-19.

1 – INFORMACIÓ, MESURES I DUBTES GENÈRICS SOBRE EL COVID-19

1.1. Quins són els canals oficials de la Generalitat?
Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya
http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/
Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya
https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/malalties-transmissibles-emergents-amb-potencial-alt-risc-/
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya
https://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/inici
Agència Catalana de Turisme
http://act.gencat.cat/covid19/
Departament d’educació de la Generalitat de Catalunya
http://ensenyament.gencat.cat/ca/actualitat/coronavirus/

També es recomana seguir el document de Preguntes Freqüents que emet i actualitza Protecció Civil i les xarxes socials de cada departament. A més, el Departament de Salut té un canal oficial de Telegram t.me/salutcat.

1.2. Què és i com em puc posar en contacte amb la iniciativa “Ajudem-nos Espluga de Francolí”?

És una xarxa de joves que s’han ofert voluntàries per ajudar a les persones més vulnerables mentre duri l’estat d’alarma pel COVID-19. Els telèfons de contacte són: 622362576 o 673816897

Ofereixen els serveis d’anar a comprar o passejar les mascotes i estan en coordinació amb l’Ajuntament de l’Espluga. Si algú requereix aquests serveis, cal trucar amb antelació.

1.3. Puc ajudar a fer mascaretes de roba?

Tot i que les mascaretes per a ús sanitari han de complir una sèrie de requisits, hi ha diferents iniciatives ciutadanes solidàries per confeccionar mascaretes per a ser utilitzades en altres àmbits.

2 – ATENCIÓ CIUTADANA – AJUNTAMENT

2.1. Com puc contactar amb l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí?

L’atenció presencial està tancada però pots trucar a l’Ajuntament de dilluns a divendres de 8h a 14.30h al telèfon 977 87 02 27 o 977 87 00 05. Actualment s’està treballant telemàticament i només es fan presencialment aquelles tasques indispensables. L’Ajuntament atendrà, telefònicament i per correu electrònic, les consultes sobre temes d’àmbit municipal. Per resoldre dubtes sobre les mesures que han decretat la Generalitat i el Govern Espanyol cal trucar al 012.

2.2. Necessito fer un tràmit a les oficines de l’Ajuntament, hi puc anar?

A l’Ajuntament no s’atenen consultes presencials, només s’accepten consultes telefòniques i per correu electrònic. En el cas que sigui urgent i no es pugui fer el tràmit de manera no presencial es podrà anar a l’Ajuntament sempre i quan prèviament s’hagi fet la consulta per telèfon.

2.3. He realitzat tràmits a l’Ajuntament de l’Espluga (llicències d’obra, certificats…), queden aturats?

Sí, ja que l’administració de l’Ajuntament només tramitarà les peticions urgents i no prorrogables. La resta de tràmits queden posposats fins a nou avís.

2.4. Quins serveis municipals continuen funcionant?

Des del 16 de març només funcionen els següents serveis: atenció ciutadana telefònica, servei de vigilancia municipal, servei de neteja viària i serveis informatius de l’Espluga FM Ràdio, pregons i ebando. També es garanteix el manteniment del clavegueram i subministrament d’aigua així com els serveis que s’hagin de realitzar al cementiri.

D’altra banda, recordar que el servei de recollida de residus continua funcionant i s’ha reforçat el servei de neteja de contenidors.

2.5. Quin és el telèfon dels vigilants municipals?

El telèfon dels vigilants municipals és el 602 26 65 65. Funciona les 24 hores del dia i només atenen urgències. Recordin que per consultes mèdiques poden trucar al 061 i per informació general sobre el coronavirus al 012. En cas d’emergència cal dirigir-se al 112.

3 – COMUNICACIÓ

3.1. Quins són els canals oficials de l’Ajuntament de l’Espluga?

El servei de veu pública que emet pregons tres cops al dia. En motiu de l’estat d’alarma aquests també s’emeten en cap de setmana. També l’aplicació per a mòbils “eBando” on cal seguir el canal de l’Espluga de Francolí i també es recomana seguir el perfil oficial de l’Ajuntament de l’Espluga a les xarxes socials, a Twitter (@ajtlespluga), a Facebook (/ajuntamentesplugafrancoli) i Instagram (@ajtlespluga).

3.2. Com puc seguir l’actualitat informativa de l’Espluga i a la Conca?

A través de l’Espluga FM Ràdio, al 107.4 de la FM o a EFMR.cat. L’emissora ha adaptat la seva programació i ofereix un breu informatiu per fer el seguiment de la situació cada dia a les 11h, també es manté la cobertura informativa de l’actualitat de la Conca de Barberà al web de l’emissora i també l’emissió de l’Informatiu Conca de Barberà al cap de setmana. Al mateix temps, la programació de l’emissora es nodreix temporalment amb la reemissió dels programes de la graella i es recomana el servei de ràdio a la carta per gaudir dels més de 1.000 programes disponibles.

4 – SERVEIS SOCIALS I CIUTADANIA

4.1. Quin és l’horari d’atenció del Consultori Mèdic de l’Espluga de Francolí ?

De dilluns a divendres de 8h a 20h. Degut a la situació actual durant els caps de setmana aquest centre romandrà tancat i cal desplaçar-se al CAP de Montblanc. Es recomana fer totes les consultes via telefònica o telemàtica i anar-hi presencialment només en cas de necessitat. Les altres i baixes laborals es poden tramitar o renovar telefònicament o a l’app “La meva salut”.

4.2. Qui pot accedir i qui reparteix les targetes moneder pels alumnes amb beques menjador?

Les beques menjador les concedeix l’àrea d’Educació del Consell Comarcal, les targetes moneder van destinades aquells alumnes que tinguin beques menjador al 50 i 100% durant el curs 2019-2020. El repartiment d’aquestes targetes el fan les tècniques del Consell Comarcal i les famílies d’alumnes beneficiàries són avisades personalment

4.3. Si es mor un familiar, veí o veïna de l’Espluga puc anar a la sala de vetlles del cementiri municipal i a la cerimònia d’enterrament?

Sí, pots anar a la sala de vetlles, respectant les mesures previstes per evitar aglomeracions i mantenint les distàncies. No es permet anar-hi en cas que el difunt hagi patit COVID-19. En el cas de les cerimònies d’enterrament a l’església només es permet l’entrada de la família.

5 – EDUCACIÓ

5.1. Està oberta la Llar d’Infants Municipals?

No, no ofereix servei des del 13 de març i fins a nou avís del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

5.2. Està oberta l’Escola Municipal de Música?

No, no ofereix servei des del 13 de març i fins a nou avís del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

5.3. S’hauran de seguir pagant les quotes de l’Escola Municipal de Música i la Llar d’Infants Municipal mentres no ofereixin servei?

No, en cap cas es pagarà l’import de la quota corresponent als dies que no s’ha ofert el servei. Si heu rebut el cobrament del mes de març complet, l’Ajuntament tramitarà la devolució dels dies sense servei. Si encara no heu rebut el cobrament, només haureu de pagar els dies que es va oferir el servei (de l’1 al 13 de març).

6 – TURISME, CULTURA, FESTES I ESPORTS

6.1. Com puc seguir la iniciativa “El festival del poble” de Confinament Espluga?

Podeu seguir-ho al perfil d’Instagram (@confinament_espluga).

6.2. Estan oberts els equipaments turístics i culturals?

No, des del dia 13 de març i fins a nou avís estan tancats. L’Oficina de Turisme també està tancada però es fa seguiment del correu electrònic.

6.3 Si tinc un hotel o allotjament turístic puc acollir hostes?

No, segons la decisió que va dictar el dia 19 de març el Ministeri de Sanitat. En cas de que hi hagués hostes allotjats des d’abans d’aquesta ordre se’ls permet quedar a l’establiment un màxim de 7 dies.

6.4. Està oberta la Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola?

No, des del dia 13 i fins a nou avís del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya estara tancada, també la bústia de retorn. La Biblioteca s’ha sumat a les campanyes “Tot anirà bé”, “Tot sortirà bé” fent una crida a les famílies espluguines a crear i guardar els dibuixos de l’Arc de Sant Martí per a fer una exposició un cop passada la pandèmia. També ofereix un seguit de recursos al seu blog, afegint-se a la campanya “La cultura a casa”:

https://bibliotecamossenramonmuntanyola.blogspot.com/
Podeu seguir la Biblioteca a les xarxes socials:
Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecamossenramonmuntanyola
Twitter: @BiblioFrancoli
Instagram: @biblioteca_espluga_2020

7 – COMERÇ I PROMOCIÓ ECONÒMICA

7.1. Si tinc una botiga d’aliments, supermercat o similar puc tenir obert?

Sí, com a servei essencial. Però informant adequadament de les mesures de prevenció que cal que mantinguin els vostres clients i treballadors/es.

7.2 Si tinc un restaurant, el puc tenir obert?

No, els restaurants només poden servir menjar a domicili, també poden fer menjar per emportar, sempre que el restaurant només estigui obert per la recollida i s’eviti l’acumulació de persones a l’espai.

7.3. Si tinc un bar o establiment i pago ocupació de via pública, hi haurà alguna compensació pel temps que no he pogut obrir?

Sí, segons el decret d’alcaldia del dia 19 de març de 2020, es retornarà als propietaris d’establiments, bars i restaurants les quotes que estableix l’Ordenança Fiscal Municipal número 16 sobre la taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic amb taules, cadires i altres elements amb finalitat lucrativa. Es bonificara la part proporcional al temps de no prestació de servei des del dia 14 de març de 2020 inclòs fins a la finalització de les restriccions establertes pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

7.4. Si tinc un taller mecànic, una fusteria o activitat comercial de fabricació i venda puc seguir treballant?

Sí, ho pots fer, però tancat al públic. I adoptant les mesures de prevenció (distància mínima d’un metre entre els treballadors, ús continu de desinfectant, desinfecció continua d’espais com els lavabos, es recomana mascaretes, evitar que s’acumulin persones al mateix espai…).

7.5. Si tinc parada de mercat, tinc prohibit ser-hi i pago l’ocupació anualment, he de pagar pels dies que no he pogut tenir parada?

No, segons el decret d’alcaldia de dia 19/03 es retornen les taxes per l’ocupació de terrenys d’ús públic als paradistes que paguen la quota anual i no van venir divendres 13 de març i dilluns 16 de març de 2020 per haver suspès el mercat aquests dies. També per aquells que no puguin assistir-hi els següents dilluns i divendres fins a la finalització de les restriccions establertes pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

7.6. L’Ajuntament pot assegurar l’abastiment d’aliments i productes de primera necessitat a l’Espluga?

No, ja que no és una competència municipal. Però des de l’Ajuntament s’està fent un seguiment al comerç local d’alimentació, establiments de restauració, empreses de distribució i altres serveis bàsics, per disposar d’una relació actualitzada dels productes que ofereixen a la població, conèixer els nivells d’abastiment i estoc, els possibles canvis d’horaris, les mesures de prevenció i protocols de neteja aplicats.

7.7. On puc trobar informació sobre les afectacions, ajudes i tràmits per a les empreses i les persones autònomes?

Canal Empresa: http://canalempresa.gencat.cat/ca/inici/
Directori informatiu per empreses, a la web de la Cambra de Comerç de Reus:
https://cambrareus.org/informacio-daltres-organismes/
Servei d’atenció digital per informar de mesures econòmiques per fer front al COVID-19 – Canal Empresa de la Generalitat de Catalunya:
http://canalempresa.gencat.cat/ca/detall/Nou-servei-datencio-digital-per-informar-de-lesmesures-economiques-per-fer-front-al-COVID-19
Línia d’ajuts per a les persones treballadores autònomes afectades econòmicament pel coronavirus:
https://treball.gencat.cat/ca/ambits/autonom/ci/ajuts-persones-autonomes-afectadescoronavirus/

7.8. Hi haurà altres mesures de caràcter econòmic?

Sí, l’Ajuntament està estudiant noves mesures econòmiques que es proposaran i s’aplicaran a mig termini.

8 – MOBILITAT

8.1. Puc desplaçar-me pels carrers, camins i terme de l’Espluga?

Només és possible el desplaçament (a peu, amb bicicleta o amb vehicle motoritzat) per
anar:
 Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
 Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
 Desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial.
 Retorn al lloc de residència habitual.
 Assistència i cura a gent gran, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
 Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances.
 Per causa de força major o situació de necessitat.
 Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga que haurà de fer-se individualment, a no ser que s’acompanyi a persones amb discapacitat o per alguna altra causa justificada.

Es recomana que dins el vehicle només hi vagi una sola persona.

Actualment els Vigilants Municipals i els Mossos d’Esquadra estan identificant a totes les persones o vehicles que no compleixin amb les indicacions de confinament. Aquestes identificacions poden comportar la imposició de multes.

No es permeten fer calçotades/dinars o altres celebracions als masos

8.2. Puc realitzar activitats esportives als equipaments municipals o practicar esport a l’aire lliure?

No, des del dia 13 de març que els equipaments esportius municipals resten tancats. Tampoc està permesa la pràctica d’esport a l’aire lliure. Tot i així, per un confinament saludable es recomana practicar esport, a l’interior de casa, un mínim de 30 minuts al dia.

8.3. La zona blava continua funcionant?

No, des del 16 de març i fins a nou avís la zona blava és lliure, per tant, no s’ha de pagar ni posar tiquet, recordant que continua vigent la prohibició d’utilitzar la zona blava en l’àmbit de la plaça de l’Església en l’horari del mercat els dilluns i divendres.

8.4. Com puc obtenir i per què serveix el certificat autorresponsable de desplaçament?

 Es pot descarregar d’internet i permet justificar que els desplaçaments es fan per les raons que apareixen en el mateix document.
 No es obligatori portar-lo però sí recomanable, els agents del cos de Mossos d’Esquadra el poden demanar.
 S’ha de portar si vas a peu o amb cotxe.
 Aquest certificat és complementari al que donen al lloc de treball pel desplaçament.
 Es pot imprimir a casa i omplir-lo a mà o també tenir-lo digitalment.
 Es necessita un certificat per cada desplaçament.

El seu ús fraudulent és punible.

IMPORTANT! AQUEST CERTIFICAT NO AUTORITZA A SORTIR AL CARRER, NOMÉS JUSTIFICA ELS DESPLAÇAMENTS QUE ESTAN PERMESOS SEGONS EL REIAL DECRET QUE ESTABLEIX L’ESTAT D’ALARMA PEL COVID-19.
Podeu descarregar el document en el següent enllaç: https://interior.gencat.cat/web/.content/home/030_arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencies/Coronavirus/certificat_autoresponsable_desplacament.pdf

9 – MEDI AMBIENT I AGRICULTURA

9.1. Puc anar al tros o a l’hort?

Només es pot anar a l’hort/tros en cas de ser l’activitat professional. No es pot si es tracten d’horts particulars.

9.2. Puc anar a donar menjar als animals que tinc fora del domicili?

Només en el temps i forma imprescindible per fer-ho. Sí que està permès en cas de professionals que tinguin granges o similars.

9.3. Puc cremar rama durant el confinament?

El Departament d’Agricultura i agents rurals de moment no donen permisos nous per cremar, només pots cremar si ja tens el permís.

9.4. Puc anar als parcs municipals?

No, no és permès l’activitat als espais públics. A més a més, els parcs municipals estan tancats per decret d’alcaldia des del 14 de març.