Una setmana més hem fet una tria de cançons que esperem que us agradin. Com sempre hem procurat triar-ne d’aquelles que difícilment s’escolten a les emissores convencionals.

Del programa d’avui en volem destacar a Residente, un raper, escriptor i productor, defensor de la independència de Puerto Rico. Fundador del grup de rap Calle 13, En formen part també els seus germans Ileana Cabra «ILE» i Eduardo Cabra Martínez «Visitante», amb qui ha guanyat 24 premis Grammy Llatins; sent l’artista llatí que ha guanyat més premis Grammy. 

És el representant de campanyes per la infància de les Nacions Unides i Amnistia Internacional. Ha defensat fermament l’educació dins Amèrica Llatina i els drets dels nadius. El 2009 va insultar el governador de Puerto Rico per eliminar més de 30.000 empleats públics. El novembre de 2015, Residente va rebre un premi de reconeixement a Barcelona a causa del seu compromís per la conscienciació social i per promoure la pau.

Sobre la cançó que us proposo escoltar que per cert dura mes de 7 minuts ell mateix fa aquesta afirmació:

“Una nit em sentia molt molt malament, no volia sortir a tocar, estava a Mèxic, l’estadi esperant-me, i jo no volia ser-hi. Vaig haver de trucar a la meva mare, em sentia malament i no sabia per què. Volia llençar-me de la balconada i no sabia per què. Gràcies a Déu aquella nit arribava un amic de la universitat i es va quedar amb mi. a dia seguent vaig començar a escriure aquest tema, Rene.

Aquest és probablement la seva obra més íntima fins a la data: un retorn als seus orígens a Puerto Rico, i un sincer i commovedor repàs a les seves pors, les seves pèrdues i els  somnis més anhelats.

Cada rima, paraula o imatge en la composició de “René” té un profund significat. Des dels homenatges a la seva mare (“Va deixar d’actuar pa ‘cuidar-nos als quatre / i ens convertir en la seva obra de teatre”), el record als seus amics, als que “van matar”; o les lloances a la seva llar, el seu estimat Trujillo Alt. No som massa del rap sinó és al plat i ben cuinat, en aquest cas però, fem una excepció.