Les instal·lacions de l’Organisme Autònom de Desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva) acollien, aquest dimarts 3 de març a la tarda, l’acte inaugural de l’Agència Comarcal de l’Energia de la Conca de Barberà. Es tracta d’un ens de nova creació impulsat per la Conselleria Comarcal de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura i que s’emmiralla amb altres experiències d’èxit al país com són les agències d’Osona, el Bages i el Ripollès.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, acompanyada pel president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols i la consellera comarcal de Sostenibilitat, Paisatge i Cultura, Carme Ferrer, presidien aquest dimarts la jornada que servia per donar a conèixer l’Agència i presentar-la en societat. Llauradó afirmava que «dins del pacte d’alcaldes i alcaldeses per l’energia i el clima, la Diputació hi donarà suport perquè els municipis puguin assumir els objectius per adaptar-se al canvi climàtic. La Conca de Barberà és una de les comarques més actives en el desenvolupament econòmic rural de la demarcació i valorem positivament que, novament, la Conca torni a estar a l’alçada i sigui pionera en la creació de l’Agència de l’Energia».

Imatge: Cedida

Per altra banda, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols destacava que «és un orgull ser la comarca pionera en crear aquesta Agència. Buscar energies alternatives a les que tenim actualment és una demanda que ens fa la societat i hem de passar al davant». La consellera comarcal de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura, Carme Ferrer, afegia que «és una oportunitat per la comarca si aconseguim tenir un model en el que tots ens hi sentim còmodes. No inventem res, això ja s’està duent a terme en altres comarques amb resultats excel·lents. Si existeix estalvi i racionalització del consum en les administracions locals, això reverteix en la ciutadania ja que els municipis tindran més capacitat econòmica per dur a terme altres projectes».

Francesc Mauri, meteoròleg de TV3 era l’encarregat d’oferir una ponència sobre canvi climàtic i transició energètica. La tarda es completava amb una taula d’experiències amb Gil Salvans, tècnic de l’Agència Local de l’Energia d’Osona; Albert Puigvert, representant d’ARCA (Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya); Jordi París, director de l’OAD Conca de Barberà ( Concactiva) i Sergi Saladié, geògraf de la URV.

La Conca de Barberà posa en marxa la primera agència de l’energia de la demarcació

L’Agència, pionera a la demarcació L’Agència, ubicada a Concactiva, és la primera que es posa en marxa a les comarques de Tarragona. Aquesta oficina té com a objectiu dinamitzar i sensibilitzar en l’àmbit de l’energia i fomentar i facilitar la implantació de l’ús d’energies renovables als ajuntaments i altres institucions adherides a la iniciativa, actualment onze, una xifra que sobrepassa les previsions inicials.

D’entrada, l’Agència Comarcal de l’Energia de la Conca de Barberà, centrarà esforços en l’assessorament i acompanyament dels municipis adherits per ajustar els seus consums i canviar els contractes cap a comercialitzadores d’energia neta. També s’aconsellarà sobre el canvi de calderes de gas o gasoil per les de biomassa o bé la incorporació de plaques solars.

Després de les primeres accions, l’Agència Comarcal de l’Energia ja podrà proposar projectes integrals on el municipi aposti de forma decidida pel canvi a les energies renovables, ja sigui amb la creació de societats mixtes amb forma de cooperatives o bé consorcis público-privats per a la seva implantació. Tot plegat, ha de servir per obrir un debat que condueixi a un pacte comarcal que determini una estratègia conjunta a l’hora de respondre davant de projectes externs d’energies renovables amb gran impacte a la comarca i també, definir una postura consensuada sobre la transició energètica amb la sobirania com a objectiu.

Imatge: Cedida