El diumenge 28 de febrer de 2010, l’Espluga de Francolí i Montblanc celebraven la primera consulta sobre la independència de Catalunya, després de la d’Arenys de Munt.

La consulta de l’Espluga va formar part de la segona onada, que va tenir lloc el 28 de febrer de 2010, juntament amb 80 municipis més. La pregunta era: “Esteu d’acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?”

Consulta sobre la independència de Catalunya a l’Espluga (Imatge: EFMR.cat)

La consulta, on podien votar tots els empadronats majors de 16 anys, a l’Espluga va comptar amb la participació del 30,01% del cens. Dels 1.013 votants, 935 van respondre Sí (el 92,30%) i 36 van respondre No (el 3,55%). A Montblanc, la participació va ser menor amb 22,21%. Dels 1.335 montblanquins votants, 1.278 van respondre Sí (el 95,73%) i 29 van respondre No (el 2,17%).

A l’Espluga de Francolí la consulta la va organitzar l’Espluga Decideix i els espluguins van dipostirar el seu vot en unes urnes col·locades a la Sala Parroquial. Aquell mateix dia Vimbodí i Poblet, Blancafort i Santa Coloma de Queralt també van celebrar la consulta sobre la independència.