Albert Einstein va visitar l’Espluga de Francolí i Poblet el 25 de febrer del 1923. Ho sabem per les tres fotos que Casimir Lana Sarrate li va fer, dues a l’Espluga pràcticament iguales, i l’altra a Poblet.

En una de les fotos hi surt Einstein donant la mà a un nen (Manel Puig Joaquin) i a una nena (Assumpció Sans Mir) envoltat d’altres sis nens veïns del carrer de la Font i un adult assegut a terra.

Albert Einstein va visitar Catalunya el febrer del 1923 convidat per la Mancomunitat de Catalunya i diferents sectors de la societat catalana que tenien la voluntat de crear una comunitat científica moderna homologable a l’europea de l’època.

Einstein al Monestir de Poblet. Vimbodí i Poblet, 25/02/1923 Casimiro Lana Sarrate Archivo General de la Administración [IDD(03)88, F/03198, S10, F16]