L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, és un dels signants del manifest del col·lectiu ‘Independentistes d’esquerra’ que es va presentar aquest dissabte 22 de febrer a l’Ateneu Barcelonès. Ha estat tot just la setmana que s’ha conegut que Andreu ha deixat de militar a Esquerra Republicana després de gairebé 30 anys.

El col·lectiu ha convocat una assemblea oberta pel 29 de març amb l’objectiu de definir la unitat estratègica de l’independentisme. Els signants han reiterat la intenció “de consolidar i complementar” la línia d’acció de l’expresident i eurodiputat Carles Puigdemont i de Toni Comín i Clara Ponsatí. El manifest defensa crear una “candidatura de país des de la radicalitat democràtica, de baix a dalt”, amb el suport de partits i entitats.

D’altra banda, Jordi Romeva, pare de Raül Romeva i membre del Consell per la República, ha demanat als líders independentistes empresonats que “passin el relleu” a altres persones.
El manifest del col·lectiu té més de 250 adhesions segons la web ‘Independentistesdesquerra.cat’, i busca bastir un “front comú” a l’entorn de la figura de Puigdemont. Aposta per superar els partits polítics actuals i, per això, dedicaran el mes de març a consensuar un full de ruta, d’on se’n faran esmenes per cloure la ponència que s’haurà de debatre i votar el dia 29.

El manifest l’impulsen, a més de l’alcalde de Montblanc, l’arqueòleg Eudald Carbonell; l’exdiputat del PSC Ignasi Carnicer; l’escriptor i exdiputat de la CUP Julià de Jódar; el filòleg del grup Koiné Josep Ferrer; la presidenta del Col·lectiu de Dones dels Països Catalans, Maria Antònia Font; l’exdiputat europeu per ERC Bernat Joan; l’exvicepresident de l’ANC Jaume Marfany, entre d’altres.