El Departament d’Interior es planteja substituir els guaites que vigilen els boscos des de torres de vigilància i canviar-los per càmeres. La Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis argumenta que es tracta d’un model «insostenible» i argumenten que en deu anys -des del 2009- els guaites només han alertat de 37 avisos per columna de fum.

A l’EFMR.cat hem parlat amb el Roger Sosa, guaita forestal de la Conca de Barberà, creu que les càmeres no poden fer la seva feina igual de bé: “ni de bon tros creiem que les càmeres facin tota la feina que feia el guaita, ja que el guaita era una cosa més immediata, es podia discriminar amb major resolució el que eren les columnes falses d’incendis”.

ÀUDIO: Roger Sosa, guaita forestal de la Conca de Barberà, parla sobre la substitució de guaites per càmeres no és la solució

Sosa també explica que les càmeres que estan actualment instal·lades a Miramar i al Tossal de la Baltasana “constantment estan espatllades i no poden donar informació a la sala del 112”.

Roger Sosa observant el mapa i l’entorn de la torre (Imatge: Pep Morató)

L’estudi recull que durant els darrers deu anys s’han produït un total de 10.000 avisos per incendis forestals i, d’aquests, només 37 els han fet els guaites forestals que hi ha repartits arreu del país durant la campanya d’incendis. Sosa remarca que és cert que “en l’era de la comunicació, la majoria d’avisos arriben per part dels ciutadans” però denuncia que “els guaites hem fet molt més que aquests que comenten”.

ÀUDIO: Sosa explica que les dades no són del tot certes

A Catalunya hi ha 48 torres de guaita i una plantilla màxima de 96 guaites. A la Conca de Barberà hi havia 2 punts de guaita al Tossal Ras entre Rojas i la Pena i a Conesa. També hi ha un punt a Montblanquet que controla part de la Conca i una a Vilanova de Prades. Els enclavaments disposen d’una visió molt extensa del territori del voltant. A cada punt de guaita hi treballen dos GF a torns durant tres mesos (del 15 de juny al 15 de setembre).

Recupera el reportatge a Roger Sosa, guaita forestal de Montblanc

Torre de guaita als Plans de Sant Joan de Montblanc (Imatge: Pep Morató)