El Departament d’Interior proposa substituir els guaites forestals per càmeres de videovigilància. En un informe justificatiu que la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha fet arribar als sindicats, recullen que es tracta d’un model «insostenible» i argumenten que en deu anys -des del 2009- els guaites només han alertat de 37 avisos per columna de fum segons informa l’Agencia Catalana de Notícies.

L’informe recomana «deixar de prestar les tasques de detecció i vigilància d’incendis forestals mitjançant torres de vigilància». Fonts de la direcció general asseguren a l’ACN que no hi ha cap decisió presa en ferm perquè les mesures estan en fase de comunicació i negociació amb els representants sindicals.

L’informe analitza la funció dels guaites forestals, que des dels anys 90 se situen en torres elevades per detectar columnes de fum, posicionar-les degudament al territori, comunicar-les a la sala de control descrivint-les tècnicament i informar sobre l’evolució del possible incendi. En aquest sentit, l’estudi considera que la desestacionalització dels incendis i el fet que la ciutadania porti a sobre telèfons mòbils han convertit el model en “insostenible”.

L’estudi recull que durant els darrers deu anys s’han produït un total de 10.000 avisos per incendis forestals i, d’aquests, només 37 els han fet els guaites forestals que hi ha repartits arreu del país durant la campanya d’incendis. També recull que les torres actuals són “clarament ineficients” perquè les instal·lacions no compleixen amb els requisits de prevenció de riscos laborals.