No estem d’acord en la planificació eòlica que hi ha en aquests moments. Trobem a faltar un pla estratègic a nivell de país de les energies renovables”, ho diu la portaveu de la Plataforma d’Afectades per la Concentració d’Aerogeneradors, Astrid Van Ginkel, en declaracions a l’Informatiu Conca de Barberà de l’EFMR. Forma part del col·lectiu que s’ha associat recentment davant l’anunci d’11 nous avantprojectes de parcs eòlics a l’altiplà de la Segarra. La plataforma neix amb un doble objectiu: informar a la ciutadania i proposar a l’administració nous models d’implantació de les renovables.

Des de la plataforma denuncien que les empreses Naturgy i Green Capital Power pretenen impulsar dos grans parcs eòlics que encobreixen en petits projectes presentats per separat per tal de no superar la potència de 50MW perquè els pugui tramitar la Generalitat i agilitzar els procediments. Per Van Ginkel, aquesta estratègia és un frau de llei.

ÀUDIO: Entrevista a la portaveu de la plataforma, Astrid Van Ginkel

El col·lectiu assegura que no està en contra de les energies renovables, però insisteixen que el territori ha de tenir la capacitat per poder escollir on es posen aquests aerogeneradors i qui els posa, ja que lamenten que es tracti d’iniciatives privades de grans corporacions. A més a més, destaquen que es podrien instal·lar molins de nova generació que tinguin un impacte visual més baix i que, alhora, podrien ser més eficients. En definitiva, la portaveu de la plataforma vol que els projectes tinguin en compte les persones que viuen al territori.

“La població està molt desinformada, fins i tot els ajuntaments que han d’acollir aquests aerogeneradors”, assegura Van Ginkel. Per aquest motiu, una de les pretensions de la plataforma és difondre què plantegen els avantprojectes i que pot suposar per a la Conca de Barberà, l’Anoia i la Segarra. És per això que el primer acte públic serà una xerrada el divendres 21 de febrer a les 7 del vespre a la Sala del Castell de Santa Coloma de Queralt amb l’advocada Judit Ester, el geògraf i expert en parcs eòlics Sergi Saladié; l’alcaldessa de Pinell de Brai, Eva Amposta, i el director de l’Institut Català d’Energia, Manel Torrent.