La infraestructura d’aerogeneradors a la Conca de Barberà es podria duplicar en els pròxims anys si prosperen els 11 avantprojectes que es plantegen a la Serra del Tallat i a l’altiplà de la Segarra. Els primers passos per estudiar la viabilitat d’aquests projectes no han generat consens entre els municipis partidaris i els que creuen que el model empresarial no beneficia el territori. Les veus contràries també s’han traduït ja en una plataforma que uneix les diverses comarques afectades.

La Generalitat estudia 11 avantprojectes

Els projectes es troben en una fase inicial d’estudi de la seva viabilitat després que el nou decret de mesures urgents per l’emergència climàtica aprovat aquest passat novembre hagi desencallat la implantació de nous parcs eòlics.

L’empresa Naturgy projecta 7 nous parcs i Green Capital Power 4 més. En total, 5 d’aquests afectaran directament la Conca de Barberà amb la seva instal·lació als termes municipals de Conesa, Les Piles, Llorac, Santa Coloma de Queralt, Pontils i Sarral. D’altra banda, també ocuparan el terme municipal de l’Espluga de Francolí amb les línies d’evacuació de l’energia.

Plataforma d’Afectades: “Els nous projectes són un frau de llei”

Si els avantprojectes avancen, suposarien la instal·lació d’una seixantena d’aerogeneradors a la comarca, el que suposaria doblar l’actual mapa eòlic i també la seva potència. Malgrat el nou decret pretengui agilitzar la tramitació d’aquests projectes, el calendari s’allargarà encara uns anys perquè tot just està en mans de la Generalitat que n’estudia les seves possibilitats. En aquest punt, ha demanat ara els informes d’idoneïtat al Consell Comarcal de la Conca de Barberà, unes valoracions que han demostrat la falta de consens al territori per acordar una posició unitària. L’ens comarcal va exposar aquests informes el passat dilluns en el consell d’alcaldes celebrat a Conesa.

ÀUDIO: La consellera Comarcal de Sostenibilitat, Carme Ferrer, explica com ho reben els municipis

En aquests informes, el Consell Comarcal ha demanat que la instal·lació dels nous parcs, si s’aprova, respecti la infraestructura per fer arribar l’aigua potable a la Baixa Segarra i la del desplegament de la fibra òptica. Els informes també fan referència a la Carta del Paisatge que l’ens espera signar aviat. En tot cas, l’ens respecta la sobirania de cada municipi, però clarament la consellera comarcal de Sostenibilitat, Carme Ferrer, en declaracions a Tac12 defensava que no és el model energètic que persegueixen perquè assenyala que els actuals parcs no han servit per frenar el despoblament ni aportar més riquesa al territori.

ÀUDIO: Magí Trullols, president del Consell Comarcal, explica els condicionants que hi posen

Tampoc creu en aquest model de parcs eòlics la Plataforma d’Afectades per la Concenctració d’Aeorogeneradors que s’ha associat fa poques setmanes per fer pressió contra la saturació de molins gegants al territori en mans d’e corporacions privades. El primer acte del col·lectiu serà el pròxim divendres 21 de febrer a Santa Coloma de Queralt amb una sessió informativa sobre els aerogeneradors.

D’altra banda, temen l’impacte visual d’aquests aerogeneradors que, en alguns casos, poden arribar als 120 metres d’alçada. Si tots aquests nous projectes tiren endavant, l’extrem nord de la Conca de Barberà quedarà pràcticament envoltat de molins de vent. La tramitació dels parcs eòlics va per llarg, ara la Generalitat ha de dictar si els projectes són viables o no, però la seva execució pot tardar diversos anys.