El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla presenta l’exposició Jugar amb foc, coproduïda amb la Fundació Pau Costa. El foc ha fascinat la humanitat des de sempre. Al seu voltant, s’hi han escalfat centenars de generacions, ha il·luminat espais foscos i ha estat motiu de festa i de tradicions. Al mateix temps, s’ha utilitzat amb finalitats bèl·liques i destructives. Avui en dia, el foc també és una amenaça a causa dels grans incendis. Un foc incontrolable, desfermat, però que es pot prevenir. L’exposició vol ser un espai de reflexió, a través dels llenguatges artístics, al voltant de l’ús del foc i la gestió de les zones rurals per entendre el foc com un aliat i no com un enemic.

L’exposició Jugar amb foc fa un retrat d’aquesta dualitat a partir d’un pròleg i quatre grans blocs: l’origen del foc, el foc aliat, el foc desfermat i conviure amb foc. Es tracta d’una qüestió cultural: mirar d’on venim, radiografiar les maneres de viure a les zones rurals i analitzar la gestió forestal per tal d’encarar un futur més sostenible pel que fa a la prevenció i control dels grans incendis. Al mateix temps, la mostra pretén desmuntar falsos mites, promoure les bones pràctiques i donar a conèixer projectes centrats en l’ecologia del foc.

Inauguració de l’exposició

L’exposició s’inaugurarà el pròxim divendres 14 de febrer a dos quarts de 7 del vespre i comptarà amb diferents actes. El president de la Fundació Pau Costa, Marc Castellnou; l’alcalde de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal; el president de la Fundació Carulla, Nicolau Brossa; la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve; la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, seran els encarregats d’obrir la mostra amb els respectius parlaments.

Seguidament, els assistents a la inauguració podran visitar la nova exposició. L’acte comptarà també amb la participació del grup de Diables de l’Espluga de Francolí, d’una projecció audiovisual i d’una demostració a càrrec de la Fundació Pau Costa.

Per finalitzar la jornada, els assistents podran degustar productes ecològics de proximitat i del projecte Ramats de foc, que lidera la Fundació Pau Costa, i Vi de fum, del celler Arché Pagès, servit a la Cimera pel Canvi Climàtic de Madrid i elaborat després dels incendis que van arrasar una part de l’Empordà i on el foc va deixar la seva empremta.

Imatge: Cedida

Tapís de Joan Miró

Gairebé una vintena d’artistes participen amb les seves obres a l’exposició. El visitant trobarà escultures, pintures, cartells, fotografies o audiovisuals. Cal destacar l’exhibició d’un tapís de Joan Miró, Sobreteixim 17, cedit per la Fundació Joan Miró i elaborat amb una tècnica on s’utilitza el foc. També s’exposaran obres de Joan Brossa, Josep Guinovart, Marta Pruna o Núria Vila, entre molts d’altres.

La imatge gràfica correspon a una fotografia de Chema Madoz on l’artista crea una metàfora que utilitza el recurs d’un misto cremat sobre la mesura d’un termòmetre.

Eix programàtic del museu

L’exposició es podrà veure del 14 de febrer de 2020 al 24 de gener de 2021 al Museu de la Vida Rural, situat a l’Espluga de Francolí. Durant aquests mesos, es programaran tot un seguit d’activitats paral·leles. L’objectiu de l’exposició és generar debat entorn del foc i la gestió del territori convidant totes les veus interessades. A més a més, s’oferirà durant tot l’any una proposta educativa elaborada per Còdol Educació que estarà a disposició dels centres educatius.

El Museu de la Vida Rural i la Fundació Pau Costa

Amb aquesta exposició, el Museu de la Vida Rural i la Fundació Pau Costa sumen esforços per divulgar una problemàtica actual com són els grans incendis i la gestió del territori.

Jugar amb foc és la tercera exposició que produeix íntegrament el Museu de la Vida Rural després de l’aprovació d’un pla estratègic que situa l’educació cultural per la sostenibilitat en l’eix de les seves actuacions. D’altra banda, la Fundació Pau Costa és una plataforma que vol liderar un canvi profund en la percepció que la ciutadania té del foc a través de la divulgació de coneixements en l’ecologia del foc i en la gestió d’incendis forestals, des de l’àmbit tècnic i de recerca, posant-los a l’abast del món operatiu i de la societat en general.

La cultura i l’educació com a eines de transformació social

Jugar amb foc segueix els punts principals del decàleg Mutare: dona resposta a un repte social, situa el visitant al centre de la proposta i s’ha realitzat des d’una perspectiva artística i amb la participació dels principals agents del territori i de col·lectius socials locals. El decàleg Mutare és el resultat de la Jornada Mutare de cultura i transformació social i estableix els factors que incrementen el potencial transformador d’un projecte cultural.

Jugar amb foc respon a la visió de la Fundació Carulla i del Museu de la Vida Rural orientada a promoure la cultura i l’educació com a eines de transformació social.