Aquest any es compleixen 400 anys de l’Aplec de Setembre de Sant Magí. Aquest fet el tenim documentat a la “Història del Santuari de Sant Magí” de Mossèn Joan Segura (1844-1909), el mateix autor que va escriure la “Història d’Igualada”. L’aplec és una festa tradicional que aplega gent de tota la contrada per reviure les tradicions de beure l’aigua, mullar-se a les Fonts, honorar al Sant i passar el dia a l’entorn del santuari fent gresca i xerinola.

En el curs de l’any anirem explicant les diferents activitats preparades per celebrar el 400 aniversari. No tan sols s’organitzaran els diferents aplecs i festes amb les portades d’aigua a Tarragona, Cervera, Igualada, Tàrrega, etc… que organitzen les diverses associacions maginenques, sinó que per part dels “Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn”, dintre de les activitats que anomenem “Sant Magí 2020”, posarem en marxa una exposició itinerant, jornades específiques, tallers i presentacions que es duran a terme a Sant Magí o en els pobles i ciutats vinculades amb el sant de la Brufaganya. A més, naturalment, tindrem l’ocasió d’assistir als concerts de les Nits Musicals que enguany celebraran la novena edició.

L’exposició, que visitarà els llocs on la tradició de Sant Magí és més viva, tindrà una part fixa formada per plafons que explicaran les diverses coses que trobem a la Brufaganya: la devoció a Sant Magí, el monestir i santuari, la flora i la fauna, l’aigua, les coves i les capelles, etc. etc… I tindrà una part local amb aquells objectes o documents que durant els anys han servit perquè la tradició es mantingui encara ara a molts llocs diferents.

La majoria de persones que venen a Sant Magí ho fan per la tradició o pels concerts que es duen a terme el segons dissabtes dels mesos d’estiu: “Les Nits Musicals de la Brufaganya”  que omplen el santuari i el seu entorn de música i de caliu humà. Voldríem que enguany els tercers diumenges de mes s’omplís també Sant Magí amb les diferents activitats que tindran lloc durant el matí a partir del mes d’abril.