Després de mesos d’afectació a causa de les riuades del passat mes d’octubre, el municipi de Vimbodí i Poblet inicia el camí de retorn a la normalitat amb la posada en funcionament de les primeres obres d’arranjament de camins i accessos que es van veure malmesos a causa del fort episodi de pluges.

L’inici d’aquestes actuacions és “un primer respir”, segons manifesta l’alcalde de la població, Joan Canela, que xifra les pèrdues totals de la riuada al municipi en un total de 900.000 euros. Canela va ser un dels batlles presents en la trobada de responsables municipals amb la premsa, en la qual els representants de la Conca de Barberà van evidenciar el seu descontent pel fet que, 100 dies després dels tràgics incidents del mes d’octubre, el govern de l’Estat espanyol encara no hagi desencallat l’accés a les ajudes econòmiques.

Des de l’Ajuntament es reitera un cop més les conseqüències negatives que suposa aquest retard i també es lamenta que, “en el seu moment s’haguessin de declarar els danys en un temps rècord, que ens va deixar poc marge d’anàlisi i que ara les aportacions econòmiques que han de fer viables les solucions arribin d’una manera tan lenta”, tot fent referència a les solucions que han d’arribar, sobretot, per la via estatal.

Imatge del pont de Vimbodí i Poblet amb Riudabella (imatge: Pep Potau)

Primeres actuacions contra els aiguats

Tot i aquesta realitat difícil, en les darrers dies ja es confirmen les primeres obres de restabliment dels accessos del municipi.

Entre les actuacions que ja s’han començat a dur a terme, destaca les obres d’arranjament del pont de la carretera que connecta Riudabella amb la carretera de Prades, una tasca d’arranjament que es duu a terme amb el suport de la Diputació de Tarragona. Fins que aquesta actuació no estigui complerta, s’ha habilitat un pas alternatiu de pas i l’Ajuntament del municipi espera que ben aviat es pugui restablir el pas habitual.

Altres tasques pendents que s’iniciaran en els pròxims dies són la restitució i arranjament de resclosa i zona de recollida d’aigua del poble, ubicada al barranc del Titllar. les actuacions d’emergència que s’han dut fins al moment per omplir la bassa, unides a les precipitacions de les darreres setmanes, permeten assegurar l’aportació d’aigua al municipi en casos d’emergència durant els mesos de més calor i, per tant, risc de sequera.

Entre els projectes pendents d’iniciar-se pròximament també s’hi inclouen la restitució del col·lector d’aigua que permetrà substituir el sistema que es va malmetre amb la riuada i assegurar la connexió definitiva de l’aigua del poble. Aquesta actuació, que permetrà fer viable un sistema que connectarà directament amb la depuradora, es duu a terme a través del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i el finançament de l’ACA.