Montblanc ha començat els treballs per recuperar el portal i un tram de la muralla de Sant Francesc. Es tracta del projecte més important d’aquesta legislatura, amb un pressupost de 750.000 euros.

El primer pas és enderrocar el Kursaal. Fa unes setmanes que van instal·lar la bastida i ara ja han començat a tirar-lo a terra, començant per la teulada. Aquest edifici, que històricament havia acollit un cinema, era fins fa poc un bloc de pisos. També hi havia un gimnàs i una floristeria.

Es tirarà a terra per recuperar el pany de muralla i també reconstruir el portal d’entrada al carrer Major. Segons els fonaments que s’han trobat, serà un portal singular, amb dues torres, únic a la muralla de Montblanc. Aquesta era, de fet, l’entrada principal a la vila durant l’època medieval. Amb tot, aquesta serà una de les grans intervencions fetes mai al recinte emmurallat de la vila. Així ho ha explicat l’alcalde, Josep Andreu, que assegura que “una intervenció tant gran, amb un pressupost tant elevat, no s’havia fet mai. Les grans intervencions es van fer als anys setanta, a la zona del baluard de Santa Anna i després al portal de Sant Antoni i muralla de Sant Jordi”, detalla.

ÀUDIO: L’alcalde, Josep Andreu, parla del gran projecte que s’engega

ÀUDIO: Andreu explica com canviarà l’entrada a Montblanc

Quan l’obra estigui acabada, també permetrà habilitar fins a 200 metres més de pas de ronda. Actualment es poden visitar quatre torres, i amb aquest nou tram s’ampliarà el recorregut. L’Ajuntament també té la intenció de museizart-les. El regidor de turisme, Oriol Pallissó, destaca que “ara és el moment de mostrar encara més la muralla, perquè sigui una bona experiència pels turistes, i perquè els montblanquins i montblanquines ens en sentim orgullosos”.

L’alcalde, Josep Andreu, durant la visita d’obres d’aquest dimarts (IMATGE: Ràdio Montblanc)

ÀUDIO: L’alcalde diu que serà la intervenció més gran feta fins ara

El pressupost del projecte és de 750.000 euros, finançats a través de l’1% cultural del govern espanyol. És, de fet, el projecte de recuperació de la muralla amb una major dotació pressupostària fet mai fins ara. També s’invertiran 250.000 euros en recuperar el tram de Cal Contijoch, l’edifici que es fa a tirar a terra l’any passat.

L’Ajuntament preveu que tot plegat estigui enllestit en un any. Llavors aquest accés al centre històric de Montblanc canviarà per complet. Es completarà així un important tram del recinte emmurallat, des de la torre dels Cinc Cantons fins al portal del Castlà, gairebé tres quarts parts de tot el recorregut.