La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha realitzat durant l’any 2019 mesures de la qualitat del cel nocturn als Parcs Naturals de l’Alt Pirineu, del Delta de l’Ebre i dels Ports, i n’ha actualitzat a zones del Montsec. També ha fet mesuraments amb càmera amb objectiu d’ull de peix per avaluar tota la cúpula celeste. Ha estat en el marc de les campanyes anuals que realitza per conèixer l’impacte de la contaminació lumínica al país i aplicar millores per evitar-la.

Al Montsant, s’estudia incrementar l’àrea protegida contra la contaminació lumínica, incloent-hi municipis de les Muntanyes de Prades. Segons ha pogut saber l’EFMR.cat s’estudia incloure els municipis de Prades, la Febró, Mont-ral, Vilaplana, Albiol, Arbolí, Vallclara, Vilanova de Prades, Vimbodí i Poblet i Capafonts.

Aquest dijous, personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat va mantenir una reunió a l’Ajuntament de Prades amb personal de la Diputació de Tarragona, del Parc Natural de la Serra de Montsant i de municipis de l’entorn de l’Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Prades. Els alcaldes de deu municipis d’aquest entorn van mostrar interès en el procés de protecció envers la contaminació lumínica.

Mesura de la qualitat del cel amb càmera CCD des de Força d’Àreu al municipi l’Alins (Parc Natural de l’Alt Pirineu). Mesuraments realitzats pel Parc Astronòmic del Montsec.

La brillantor del fons de cel

La contaminació lumínica és un fenomen que es trasllada a molts kilòmetres de distància, per la dispersió de la llum a l’atmosfera. El Nou Atles Mundial de la Contaminació lumínica publicat a l’any 2016, va desvetllar que el 80% del mon viu sota cels contaminats lumínicament, i que un 60% de la població europea no pot veure la Via Làctia. La localització i avaluació d’espais amb qualitat de medi nocturn és important per preservar-los i millorar-los, especialment en moment de canvi tecnològic cap a la tecnologia LED.

Els resultats de les campanyes de mesurament es publiquen en el Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es representen les dades en un format de fàcil consulta i accés. En el visor del mapa hi apareixen els nivells de qualitat del cel nocturn i els valors mitjans mesurats de brillantor del fons del cel, de més utilitat per a professionals i aficionats a l’astronomia.