L’aiguat del passat 22 d’octubre de 2019 va passar en un horari molt vulnerable. A la nit és quan va baixar més fort i quan provocar els estralls. Molt diferent va ser l’aiguat del 10 d’octubre de 1994, ja que es va produir durant les primeres hores del dia i això va facilitar que es poguessin gravar moltes imatges. Els aiguats de Sant Tomàs de 1994 van deixar registres extraordinaris amb especial incís a les Muntanyes de Prades i al Montsant, fet que va fer que l’aigua baixés pels torrents i sobretot pel riu sec. Aquest 2019 l’aigua va caure a la part del Vilosell, Vilanova de Prades, Vallclara i l’Albi, això va provocar que l’aigua circulés pel riu Milans.

Recuperem les imatges del videoaficionat Josep M. Morató d’ara fa 25 anys en què es va desbordar el riu, molt similar a la d’aquest octubre però amb algunes diferències.

Zona dels horts


Zona actual del Drac Actiu i bassa d’en Jan


Pont de la Font Baixa i entorn del riu Francolí


Naixament del riu Francolí – Font Major


Riu sec de l’Espluga

Imatges del 22 d’octubre de 2019

Les imatges d’aquest 22 d’octubre de 2019 són ben diferents, només amb la llum dels llampecs podem veure la magnitud del desastre.