El ple de l’Ajuntament de Montblanc va aprovar, aquest dimecres 29 de gener, el pressupost per l’any 2020. Els comptes es van aprovar amb els vots favorables dels regidors de l’equip de govern i també del PSC i l’abstenció dels cinc regidors de Junts per Montblanc.

Els números consolidats del pressupost pel 2020 ascendeixen a 11 milions d’euros. D’aquests, 9 milions 586 mil euros corresponen a l’Ajuntament de Montblanc, 98.000 euros al consorci del Museu Comarcal de la Conca de Barberà i 1 milió 591 mil euros a l’empresa pública Aigües de Montblanc.

El pressupost, el primer elaborat per aquest nou equip de govern, presenta un descens dels ingressos i de la despesa de l’1,5% respecte al 2019. El regidor d’hisenda, Cesc Viñas, destaca que “és així perquè hem ajustat molt els ingressos segons les previsions d’ingressos que tenim a dia d’avui. Sabem que ens arribaran altres diners, com les ajudes per la riuada, i per tant haurem de fer modificacions de pressupost”. Pel 2020 no s’ha incrementat cap impost municipal i les taxes es van actualitzar un 5%

El pressupost aprovat contempla més de 4 milions d’euros per al pagament dels costos dels treballadors municipals i gairebé de 2,9 milions dedicats al pagament de despesa corrent de l’Ajuntament. També preveu més de 900.000 euros en inversions, on destaquen les obres de recuperació del Portal de Sant Francesc, que aquest any tenen un pressupost de 375.000 euros, dels quals 250.000 estan subvencionats per l’1% cultural; o les obres de rehabilitació del sindicat de vinyaters amb un pressupost de 120.000 euros, finançats pel PECT la història fa turisme. També es preveu la instal·lació d’una caldera de biomassa a l’edifici de l’Arxiu Comarcal, amb un pressupost de 46.000 euros finançats parcialment per la Diputació de Tarragona; 32,600 euros en millora de camins i 28.000 euros en millora d’equipaments informàtics municipals. 

Els comptes també preveuen una despesa per la redacció del projecte d’obra per la construcció de la piscina coberta. També es redactarà un nou pla de mobilitat, millores a la llar d’infants municipal i a l’escola Les Muralles, així com a la biblioteca i al claustre de Sant Francesc.

ÀUDIO: Cesc Viñas, regidor d’hisenda, explica els comptes del 2020

El regidor va assegurar, també, que són uns comptes “prudents” tenint en compte que hi haurà molta despesa per recuperar tot allò que es va malmetre per la riuada del 22 d’octubre. “Calculem que les obres tindran un cost aproximat de 4 milions d’euros, que de moment no hem inclòs al pressupost a l’espera de rebre les ajudes promeses per l’Estat i la Generalitat. També, per tal de complir amb les regles que ens limita la llei espanyola, preveiem la incorporació de noves inversions a aquest pressupost via endeutament, com la compra de finques a la zona del riu Francolí o inversions en edificis municipals i parcs infantils”.

ÀUDIO: Cesc Viñas parla de les inversions per aquest any

El regidor del PSC, Juanma Cabello, va votar a favor dels comptes, tot i que va fer demandes perquè el pressupost inclogui ajudes per al lloguer i un local per als joves.

ÀUDIO: El regidor del PSC, Juanma Cabello, explica perquè ha votat a favor

Per la seva banda, Junts per Montblanc va optar per l’abstenció, assegurant que “no perquè estiguem a l’oposició hem de votar tot en contra”. Va fer una bateria de preguntes al regidor sobre els comptes i va assegurar que “tot i que entenem que hi haurà modificacions de pressupost per la riuada a l’espera de les ajudes, en altres àmbits veiem una manca de planificació”, assegurava. Tot i això, va destacar que “volem que l’Ajuntament tinguin un bon pressupost, que així serà bo pels ciutadans”.

ÀUDIO: El regidor de Junts per Montblanc, Marc Vinya