El IV Congrés de Pastorets de Catalunya que se celebrarà a l’Espluga de Francolí el 14 de març ja té cartell i els primers detalls del programa d’actes, que s’allargaran durant tot el cap de setmana. En destaca la tematització dels actes principals, que utilitzaran espais importants del municipi, com les Coves de l’Espluga, per acollir l’obertura institucional. El Teatre del Casal aplegarà el gruix principal d’actes, inclosa una cloenda musical inspirada en les músiques de Pastorets d’arreu de Catalunya. Els detalls d’aquestes propostes es donaran a conèixer en les properes setmanes. 

Les activitats formatives, tallers i ponències es desenvoluparan durant el dissabte 14 de març, als espais i aules del Casal i el Casalet de l’Espluga de Francolí, amb dos escenaris principals: el teatre del Casal, on es representen Pastorets des de fa més de 4 dècades; i la sala Folch i Torres del Casalet, que porta el nom d’un dels més coneguts autors de Pastorets, protagonistes també del mural de Llucià Navarro sobre les rondalles infantils pintat a la boca de l’escenari.

Un cap de setmana de descobriment

La candidatura espluguina per acollir el IV Congrés de Pastorets de Catalunya -escollida el 7 de setembre de 2019 i competida amb Navarcles, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat- no volia quedar-se només amb la part formativa i de trobada, sinó, que vol endinsar els visitants, procedents d’arreu de Catalunya, a l’entorn cultural i patrimonial de la Conca de Barberà. Per això, els Pastorets de l’Espluga -vinculats al grup Tratea Teatre del Casal- i l’Ajuntament de l’Espluga han tancat un conjunt d’acords amb els equipaments turístics i d’allotjament per oferir als congressistes un conjunt d’activitats que completin la seva estada al municipi. 

Destaca l’aposta per determinats actes del Congrés, oberts a tots els acompanyants i famílies, però també a la població en general de la Conca de Barberà, com l’obertura i la cloenda. La incorporació d’un pack d’àpats pels congressistes que esdevingui atractiu -amb sopat temàtic inclòs, i l’oferta d’allotjament en hotel rural o alberg, ha de generar atracció al màxim de persones que no es limitin a un sol dia de Congrés, sino que apostin per un cap de setmana ple d’activitats i visites turístiques.

Un cartell ple de textures

Amb l’avant programa, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i els Pastorets de l’Espluga han donat a conèixer també el cartell de l’esdeveniment, creat per l’estudi de disseny espluguí édissenys, i que té 4 versions diferents. La marca del IV Congrés està inspirada en les singularitats i formes que ens recorden a figures o personatges, espais teatrals, notes musicals o altres elements relacionats amb la representació dels Pastorets, i també amb els colors propis de l’espectacle. 

Amb un binomi clar dins de la història narrada i representada, entre el bé i el mal, present en les representacions amb els àngels i els dimonis. Però també amb els protagonistes destacats, el Lluquet i el Rovelló, o els pastors que emanen del poble. Per això s’hi troben, per exemple, el color morat, propi de la gorra musca que porten els protagonistes a les representacions de l’Espluga i algunes del Camp de Tarragona. També els tons vermells, propis del mal, o els blancs, propis del bé. Amb l’essència dels pastors representada pel color marró o ocre. 

Una nova imatge per al congrés que realça l’essència de les representacions, focalitza en els personatges, els autèntics protagonistes de la història narrada des de fa desenes d’anys.