Durant els dies 24, 25 i 26 de gener l’Espluga de Francolí ha viscut una nova edició de la Fira de Sant Vicenç. Aquest esdeveniment quatricentenari ha comtat enguany amb la incorporació d’un relat cultural, comercial, i d’interès turístic, basat en l’element del foc, que busca dotar de contingut i singularitzar la mostra. Des de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament de l’Espluga, es fa un balanç positiu de la rebuda que han tingut els canvis i novetats de la fira i es procedirà a valorar diversos aspectes per tal de poder avançar cap a una propera fase de reorientació d’aquest esdeveniment per a la propera edició.

Entre les propostes principals del cap de setmana, n’ha destacat l’espai ‘El foc convidat’ amb “Les Falles dels Pirineus” com a festa relacionada amb el foc i establint així un vincle amb l’esdeveniment espluguí. En aquest espai hi ha participat l’Associació de municipis fallaires de Catalunya i Aragó i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça i s’hi ha fer un taller per aprendre a construir una falla, que són patrimoni immaterial de la Humanitat.

Una altra de les novetats de la 455a edició de la Fira de Sant Vicenç ha estat l’espai dedicat als oficis d’art i l’artesania, a la plaça de l’Església, amb demostracions en directe, recuperant així els orígens d’alguns oficis relacionats amb el foc, com l’ofici de forner o forjador.

Durant la fira, també s’ha pogut participar amb el muntatge d’una carbonera i s’ha fet la presentació pública del ‘Pa de la Cova’, novetat gastronòmica d’aquesta edició i que ha comptat amb la participació de tots els forners espluguins. La jornada de diumenge al matí també ha inclòs algunes novetats importants com ara el concurs de motoserra; amb proves de canvi de cadena, desbrancat i abatiment. També la demostració de conducció de tractors antics amb el “Amics dels tractors antics de Ponent”.

Els tradicionals esmorzars populars han comptat amb molta participació, el de diumenge dins el marc de la 17a Festa Comarcal de l’Oli i el Vi Novell. I també hi ha hagut diverses entitats i col·lectius espluguins que han sortit al carrer per donar a conèixer els seus projectes.

455a Fira de Sant Vicenç de l’Espluga (Foto: Edu Sánchez)

En el marc de la Fira també s’ha fet un acte institucional de reconeixement al moviment de voluntariat arran de la riuada del passat 22 d’octubre a l’Espluga de Francolí. Aquest acte ha comptat amb una projecció d’un vídeo preparat per l’ocasió i també amb l’entrega d’unes bótes de fang com a símbol d’agraïment a les persones voluntàries. Després de l’acte el pavelló del Casal es va omplir amb el concert del grup “The Txandals” i el discjòquei Enredu.

Per altra banda, el Museu de la Vida Rural va acollir una xerrada sobre la taula periòdica i demostració d’experiments químics relacionats amb el foc, amb Maria Torrelles i Jordi Saumell, estudiants de Química de la Universitat Rovira i Virgili i conductors del programa “Quimi-què?” a l’EFMR i Ràdio Montblanc i també la conferència: “Biomassa, un combustible de proximitat”, amb Gerard Alcoverro, tècnic del Grup d’Aprofitaments Fusters i Biomassa del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

La 455a edició de la Fira de Sant Vicenç va començar dimecres amb una xerrada sobre prevenció d’incendis a la llar amb Toni Morlans, sergent cap de torn del parc de Bombers de Reus del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya i formador l’ISPC d’incendis urbans; i amb un curs de cuina impartit per la cuinera i escriptora, Mariona Quadrada, que es va dur a terme dijous.

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, a través de les regidories de Cultura i Festes, Comerç, Turisme i Promoció Econòmica, i amb el suport i col·laboració d’un grup de treball, entitats locals, institucions i empreses, seguirà treballant per aquesta proposta d’impuls de la Fira per dotar de contingut i singularitzar la quatricentenaria mostra espluguina i reforçar i posicionar l’esdeveniment en el mapa de fires del territori.

GALERIA D’IMATGES DE LA 455a EDICIÓ DE LA FIRA DE SANT VICENÇ

455a Fira de Sant Vicenç de l’Espluga (Foto: Gerard Bosch)