Un total de 107.835,01 euros és la xifra de recaptació que la Riuada Solidària de l’Espluga de Francolí ha sumat en poc més de dos mesos gràcies a les aportacions de particulars, empreses, entitats, institucions i els beneficis de desenes d’activitats solidàries celebrades a l’Espluga, però també en altres punts del territori català. L’anunci de la recaptació s’ha fet aquest diumenge a la tarda en l’acte de presentació de les bases definitives per a la concessió d’ajuts a projectes de recuperació celebrat a l’Auditori Carulla Font del Casal.

Per tal que el procés de repartiment es faci de la forma més justa, equitativa i transparent possible, la Comissió Econòmica i Legal ha redactat des de zero unes bases per a la concessió dels ajuts. Per fer-ho s’han pres com a referència el reial decret de subvencions en casos d’emergència i el de mesures urgents per pal·liar els danys de temporals, a més de la llei general de subvencions estatal. Han estat una setmana en exposició pública perquè tothom pogués presentar suggeriments de millora i se n’han rebut una desena que ja han estat tinguts en compte. El col·lectiu espluguí és el primer que entra en la fase de distribució dels diners recaptats i ja ha posat les bases a disposició d’altres iniciatives similars.

Els afectats podran presentar les seves sol·licituds a partir d’aquest dilluns

Les bases definitives es publicaran aquest dilluns al web riuadasolidaria.cat, fet que obrirà alhora la fase de presentació de projectes de recuperació per part dels damnificats, que es calcula que són més de 200 a l’Espluga de Francolí. Disposaran de tres setmanes, fins al 14 de febrer, per presentar els seus projectes, que hauran de ser validats per la Comissió Legal i Econòmica. L’objectiu de la Riuada Solidària de l’Espluga és poder començar a repartir els ajuts a partir de la segona setmana de maig, quan es farà pública la llista definitiva i nominativa dels ajuts atorgats. Els damnificats rebran els fons econòmics mitjançant transferència bancària un cop presentin factures de les obres d’arranjament realitzades. Tindran temps fins al 22 d’octubre, quan es complirà un any de la riuada.

Entre altres aspectes, les bases classifiquen les línies d’ajudes en set apartats diferents, d’acord amb la naturalesa del projecte que es vulgui dur a terme a partir dels desperfectes ocasionats per la riuada. Així, el 50% dels fons recaptats per la Riuada Solidària es destinaran a projectes en activitats empresarials o comercials, amb un màxim de 10.000 euros per projecte presentat. El 20 % es destinarà a projectes en explotacions ramaderes o agrícoles, en aquest darrer cas la plataforma impulsarà aquelles intervencions que siguin col·lectives, com per exemple la reconstrucció d’una canonada de rec. El 10 % anirà a projectes en habitatges habituals, amb un màxim de 3.000 euros. I la resta, es repartirà entre en habitatges de segona residència (7%), magatzems (5%), vehicles (5%) i habitatges buits (3%). La plataforma es reserva el dret de modificar els percentatges i màxims en funció de les peticions rebudes.

La Comissió Legal i Econòmica seleccionarà primer els projectes vàlids d’acord amb les bases. Tots ells seran valorats després per una segona comissió d’avaluació formada per un representant de cada grup polític del consistori de l’Espluga, un tècnic del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, un representant de la Fundació Fundit i Indicis i quatre representants de la iniciativa ciutadana Riuada Solidària de l’Espluga.

Els portaveus de la plataforma ciutadana de l’Espluga de Francolí han celebrat la xifra recaptada en un temps rècord de dos mesos i han agraït totes les aportacions. El gruix de recaptació prové de les activitats de la Riumuntada, si bé s’han rebut molts fons d’iniciatives organitzades per entitats de l’Espluga i, fins i tot, d’arreu del país. A més a més, s’han rebut donatius de particulars al compte corrent de fins a 3.000 euros.