La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha inaugurat a les 11 del matí la 455a Fira de Sant Vicenç des de l’entrada al recinte firal a la plaça 1 d’octubre. Acompanyada dels regidors del consistori i diversos representants d’institucions de la comarca, Llauradó no ha donat el tret d’inici oficial tallant la tradicional cinta amb la senyera, sinó que ho ha fet encenent un peveter i generant la primera flama d’una fira que ara omple la programació amb iniciatives associades al foc, que n’és per primera vegada l’eix temàtic.

Amb més de quatre segles i mig d’història, enguany la Fira de Sant Vicenç comença a caminar ara amb un nou relat, en paral·lel al mercat de productes de proximitat, i al voltant del foc com a eix temàtic. Un gir en el contingut de la fira que ha destacat la presidenta de la Diputació de Tarragona en el seu parlament a la sala de plens. Noemí Llauradó considera un encert el nou relat per la coherència que li dona i la participació de les entitats i els productors de l’Espluga.

Foc, coves de l’Espluga i artesania

Els visitants ja han pogut comprovar el nou eix temàtic en diversos punts del recinte firal. L’epicentre de la fira se situa a la plaça de l’Església, allà tres artesans demostren com han elaborat els seus productes després entrar a la Cova de l’Espluga i, alhora, haver dominat el foc. Gerard Griñó, en representació dels forners locals, exposa com han ideat un pa que ha reposat una nit al subsòl de l’Espluga i que, precisament, s’estrena en el marc de la fira amb el nom de “Pa de Cova”.

L’acte institucional per obrir una fira de canvi

Acte de parlaments de la 455a Fira de Sant Vicenç de l’Espluga (Foto: Edu Sánchez)

ÀUDIO: Parlaments de l’alcalde de l’Espluga i la presidenta de la Diputació de Tarragona

També han visitat la cova els ceramistes de Senan Nuri Albà i Lluís Soler que hi han trobat la inspiració per elaborar reproduccions de peces seguint el disseny de la ceràmica prehistòrica. Tot plegat, ho expliquen en demostracions en directe, tant aquest matí de dissabte com diumenge. A tocar d’aquest espai, també s’hi fa el muntatge d’una carbonera i al pati de l’Antic Hospital s’hi celebra el taller “Construïm una falla”.

La comitiva inaugural formada pels representants polítics ha recorregut el recinte firal aturant-se en algunes de les parades dels productors locals o bé a les demostracions d’artesania. També hi ha hagut un punt de trobada amb els representants de l’Alta Ribagorça que han estat convidats en aquesta primera edició de la fira del foc per donar a conèixer la tradició de les falles del Pirineu. Un altre punt de parada del recorregut ha estat a l’espai de la cultura que ajuntament i entitats han tornat a habilitar al Lluís Carulla, com ja es va fer durant la Festa Major, amb l’exposició dels elements del seguici popular de la vila.