El Francolí torna a baixar amb força tres mesos després de la riuada de l’octubre que va causar víctimes mortals i nombrosos danys materials. Aquest dijous el riu ocupa la llera de costat a costat, ara en conseqüència de l’acumulació de precipitació pel temporal Glòria. Aquesta vegada, sense obstacles el riu baixa a l’ample, però sense causar danys i això referma les tesis d’aquells que creuen que l’aiguat de l’octubre va ser ferotge per la deixadesa i la brutícia del riu, avui se’n torna a parlar entre els curiosos que s’han apropat al riu. Aquella nit del 22 d’octubre el desbordament va ser majúscul, sobtat, sense previ avís. El fatídic balanç: 4 víctimes mortals, 2 persones desaparegudes i nombroses destrosses que van provocar pèrdues milionàries.

EL TEMPORAL GLÒRIA DESPERTA DE NOU EL FRANCOLÍ

L’ACA executa la meitat de les actuacions previstes al Francolí

La primera emergència va ser netejar les carreteres i dotar els municipis dels serveis bàsics, algunes d’aquestes connexions segueixen sent encara provisionals, però els subministraments estan garantits. Les aportacions de les administracions, per ara, han estat en forma d’actuacions sobre el terreny. L’ACA hi ha invertit 4,3 milions d’euros en intervencions en la llera en 42 actuacions i gairebé mig milió en recuperar l’abastament d’aigua a Vallclara, Vimbodí i Vilaverd. Segons el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, la meitat dels treballs ja s’estan executant.

A l’Espluga ja ha començat la construcció del mur de contenció al pont de la Font Baixa, mentre que, més avall, la Diputació de Tarragona continua adequant els trams de carretera malmesos. En aquest municipi també s’ha aplanat la zona del parc fluvial i s’ha reconduït novament el curs del riu pel seu antic pas, tot i que amb la crescuda pels efectes del Glòria el Francolí ha tornat a guanyar terreny.

Encara pendents una llarga llista d’actuacions per tornar a la normalitat. A Montblanc esperen els ajuts per reconstruir el pont que connectava aquesta incubadora d’ous. A Vimbodí el pont de la carretera del castell de Riudabella continua fet miques i una altra infraestructura tallada des del dia de la riuada: la línia ferroviària entre l’Espluga de Francolí i Vinaixa. ADIF fa setmanes que hi treballa, hi dedicarà prop de 30 milions d’euros per refer el tram de Vinaixa, però com a mínim el servei continuarà per carretera fins al maig. 

Una de les tasques més complexes és la recuperació dels col·lectors

En paral·lel, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà està desenvolupant la reparació de la xarxa d’aigües residuals de diversos municipis que, en alguns casos, van destruir els col·lectors. L’obra es va adjudicar per urgència, però en alguns punts encara ha de definir-se el nou traçat, com per exemple a l’Espluga, entre el pont de la Palanca i la depuradora. A Montblanc esperen canalitzar el 80% de les aigües residuals a la depuradora en les pròximes setmanes.

Els ajuntaments critiquen que el Consell de Ministres encara no hagi aprovat el reial decret

S’han demanat ajuts al govern català i a l’espanyol. La Generalitat ha registrat peticions per valor de 6,6 milions d’euros dels ajuntaments del Camp de Tarragona, 6 dels quals de la Conca de Barberà. D’altra banda, 46 particulars i 17 ajuntaments s’han acollit als ajuts previstos al reial decret espanyol obert pels aiguats de Múrcia. Ara bé, el Consell de Ministres encara no ha ampliat el decret i té temps fins al març. Una demora que inquieta als alcaldes. El batlle montblanquí, Josep Andreu, reclama que l’Estat es posi les piles i demana un tracte igualitari al que es va donar als afectats pels aiguats de Múrcia del setembre.

A punt per rebre l’empenta de la solidaritat

En aquests tres mesos, la Conca de Barberà també ha viscut una riuada de solidaritat amb desenes d’iniciatives a l’Espluga de Francolí i Montblanc per recaptar fons per als damnificats. L’ajuda econòmica encara no ha arribat en mans dels particulars perquè, com estava previst, el període de donacions va acabar el passat 31 de desembre i serà aquest diumenge 26 de gener quan la Riuada Solidària de l’Espluga presenti les bases per a la sol·licitud d’ajuts per a projectes de recuperació dels danys ocasionats pels aiguats i també s’anunciarà la recaptació total de la secció local. A partir d’aquí, els damnificats podran presentar els projectes per mitigar els efectes de la riuada.

Ni Montblanc ni l’Espluga tenen aprovats els pressupostos per aquest 2020. Tot i això, l’alcalde de l’Espluga explica que les intervencions vinculades als ajuts s’afegiran via modificacions de crèdit. Han passat tres mesos i ara, novament, el Francolí ens recorda el seu espai. La recuperació de l’entorn del riu per complert haurà d’esperar, es parla d’un període encara de 4 o 5 anys per consolidar la llera i esborrar les ferides materials de la riuada del 2019.