El Ball de Bastons de Montblanc serà una colla mixta d’homes i dones. L’entitat ha aprovat en assemblea un nou model de colla, que canviarà l’actual, on només estava permesa la participació dels bastoners homes.

Els nous estatuts aprovats preveuen l’entrada de nens i nenes a la colla petita per després passar a la colla gran. Aquesta primera etapa és dels 7 als 13 anys. Asseguren que és el millor model per després garantir la continuïtat de l’entitat. Remarquen, però, que sempre que hi hagi la petició d’entrar directament a la colla gran, sigui d’un home o una dona, l’estudiaran en assemblea segons les necessitats de la colla en aquell moment. “Hi ha algun precedent d’entrar directament a la colla gran i mai ha funcionat. En tot cas, però, si algú vol entrar a la colla gran, sigui home o dona, l’apuntarem en una llista per després trucar-lo quan necessitem ampliar la colla”, ha explicat el seu president, Carles Briansó.

ÀUDIO: Carles Briansó, president del Ball de Bastons

És de mínims lamenta que les dones adultes no hi puguin accedir

Pel col·lectiu És de mínims, que va denunciar la situació de discriminació a la colla l’any passat, aquesta mesura és insuficient. En un comunicat fet públic celebren que les nenes puguin entrar a formar part de l’entitat però discrepen de que les dones adultes no ho puguin fer directament a la colla gran. “Han perdut una gran oportunitat de ser una colla integradora amb majúscules”, explica Teresa Bordell, membre del col·lectiu.

ÀUDIO: Teresa Bordell, del col·lectiu ‘És de Mínims’

En resposta al comunicat, al Ball de Bastons s’han mostrat molestos, ja que cap membre del col·lectiu els ha trucat per saber què diuen els nous estatuts. El seu president assegura que “com en altres ocasions, ningú del col·lectiu ens ha trucat per preguntar res, tampoc en aquest cas. Amb una simple trucada s’hauria aclarit”, explica Briansó. Bordell reconeix que no han parlat directament amb ells. “Ens hem basat en el comunicat que ells van penjar al web de l’entitat. Portem molts mesos amb aquest tema, seria ideal poder seure i parlar i arribar a mesures que siguin bones per tots”.

És de mínims ha instat a l’Ajuntament de Montblanc a pronunciar-se, així com a la coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya.

Nova junta al Ball de Bastons
L’entitat del seguici popular de Montblanc, a banda d’aprovar els nous estatuts i règim intern de la colla, la seva junta directiva. Carles Briansó és el nou president, Josep Maria Griso el secretari, Pau Siscart el tresorer i Anton Muñoz, Arnau Bargalló, Jordi Griso i Albert Sanahuja són vocals de la nova junta.