La Fira de Sant Vicenç de l’Espluga de Francolí arriba aquest cap de setmana a la seva 455a edició, però, per primera vegada, el foc en serà el pal de paller. Aquesta novetat queda palesa en una programació que inclou diversos actes vinculats amb aquest element, ja sigui en forma de xerrada, tallers o espectacle.

La programació s’ha encetat amb diverses xerrades

Algunes d’aquestes propostes ja s’han celebrat. És el cas de la xerrada “Ho pots evitar, prevenció i actuació en incendis a la llar” a càrrec del bomber Toni Morlans. També ha utilitzat el foc la cuinera i escriptora Mariona Quadrada que aquest dijous ha ofert un curs de cuina a la Llar de Jubilats. Des d’una altra perspectiva, en aquest cas científica, Jordi Saumell i Maria Torrelles del programa Quimi-què? de l’EFMR han fet diversos experiments relacionats amb el foc aquest divendres a les 6 de la tarda al Museu de la Vida Rural.

Tallers i demostracions d’artesania

El nou format de Fira de Sant Vicenç incorpora tallers durant les seves dues jornades de cap de setmana, una picada d’ullet al públic familiar. Des de les 11 del matí i fins a la 1 del migdia, la plaça de l’Església acollirà els tallers “El temps del carbó”, “Pintem amb carbó” i “Construïm una falla”. De fet, les falles del Pirineu seran l’element de foc convidat en aquesta primera edició temàtica. El foc farà falta també per fer el primer Pa de la Cova, les reproduccions de peces de ceràmica de la Cova o la forja de Cal Biel. Diumenge la mostra d’oficis i artesania també inclourà les demostracions del mestre artesà de pedra Antoni Vendrell.

La programació també incorpora un espectacle de foc amb els Diables de l’Espluga i la col·laboració d’Enric Martí, forjador de Cal Biel. Serà dissabte a tres quarts de 8 del vespre a la plaça de l’Església.

Desapareix la Nit d’entitats, però hi haurà un homenatge al voluntariat de la riuada

Altres canvis notables també els trobem en la nit de dissabte on la Nit d’Entitats se substitueix per un acte institucional d’agraïment al voluntariat de la riuada del 22 d’octubre, mentre que es manté el sopar i la nit de festa al Pavelló del Casal. D’altra banda, els artesans locals no seran els únics que s’exhibiran aquest cap de setmana, també ho podran fer els participants del Concurs de Motoserra i els de la Demostració de conducció de tractors antics. Més enllà d’aquests actes, també es mantenen algunes de les cites més tradicionals.

DESCARREGA’T EL PROGRAMA D’ACTES