Les Coves de l’Espluga de Francolí registren gairebé la meitat de visitants després de la riuada de l’octubre en comparació amb el mateix període de l’any anterior. Tot i que l’aiguat no va causar afectacions en l’interior de la zona museïtzada, el nombre d’usuaris va caure un 45% en els dos darrers mesos de l’any. Es tracta d’un descens sobtat en un 2019 en què en global també baixa l’afluència de visitants al municipi. La Cova perd visitants, però continua sent l’espai més freqüentat amb unes 43.000 persones. Només creixen lleugerament els visitants al Museu de la Vida Rural que supera els 18.000 i el Celler Cooperatiu que frega els 2.000 visitants.

En declaracions a Tac12, la regidora de Turisme, Laura Poblet, ha assenyalat el repunt en el volum de visites escolars a la Cova i les bones expectatives d’aquest perfil de visitant per enguany. En contraposició als grups d’escoles, el públic individual o familiar ha baixat un 18%.

ÀUDIO: Laura Poblet explica l’impacte de la riuada en les visites a la Cova

Un 16% menys de consultes a l’Oficina de Turisme però s’arriba a 67.000 persones ateses

Desenes de persones al riu Francolí a l’Espluga després de l’aiguat (Foto: Gerard Bosch)

A l’Oficina de Turisme el descens en el nombre de consultes va ser del 16%, un miler menys, malgrat que el nombre de persones ateses pels diferents canals creix notablement en comparació amb l’any anterior per un canvi en el sistema de recompte que ara comptabilitza de forma més acurada els grups. Així, la xifra s’enfila fins a les 67.000 persones. Un 37% de les consultes van ser telefòniques, un 37% presencials i un 26% per correu electrònic. Apareixen novament en vermell les xifres d’una Ruta Templera que ha marcat el pitjor balanç des de la seva obertura amb 980 visitants, un 16% menys que el 2018.

Per revertir la tendència a la baixa del sector, el nou govern preveu actuacions de millora, per exemple, a la Fassina Balanyà o bé millorar les accions promocionals, en serà una mostra la Fira de Sant Vicenç d’aquest cap de setmana que estrenarà l’eix temàtic del foc i afegirà un estand amb informació dels atractius turístics.