L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, a través de les regidories de Cultura i Festes, Comerç, Turisme i Promoció Econòmica, i amb el suport i col·laboració d’un grup de treball, entitats locals, institucions i empreses, presenta una proposta d’impuls per la Fira de Sant Vicenç, que aquest 2020 arriba a la 455a edició.

Una proposta que vol dotar de contingut i singularitzar la quatricentenaria mostra espluguina, conservant la vessant comercial: compra, venda i mostra i incorporant un relat cultural, comercial, i d’interès turístic, basat en l’element del foc, i convertint-se en l’eix temàtic de l’esdeveniment i el relat firal. 

L’objectiu de la proposta d’impuls vol reforçar i posicionar l’esdeveniment espluguí en el mapa de fires del territori, establint un eix temàtic que articuli en les pròximes edicions, propostes al voltant d’aquest nou relat.

Presentació de la 455a Fira de Sant Vicenç – El foc, el nostre origen (Imatge: Pep Morató)

El foc és un element que ha transformat la vida de les societats al llarg de la història. Amb la seva descoberta, a la humanitat li va proporcionar llum i escalfor. Amb el domini d’aquest element els nostres avantpassats van aprendre a transformar materials, coure aliments, i fins i tot modificar els seus hàbits de vida.

Als espluguins, el foc els retorna als orígens; a les coves, on les primeres comunitats vivien, es comunicaven i s’alimentaven al voltant del foc. La seva descoberta va generar grans avenços, i amb el pas del temps, ha ajudat a evolucionar i a millorar molts àmbits de la vida quotidiana. L’elaboració d’aliments, com el pa; la creació d’eines per als oficis, o bé la utilització del foc com a combustible per escalfar-nos, determina que el foc és un element que necessitem, i que tot i retornar-nos al passat, ens permet explicar-nos en el present. 

I aquest és el punt de partida del relat. Una història que passa des de la vinculació del foc amb els humans com a element transformador, fins als nous usos que se li poden atribuir, en els àmbits de l’energia, la sostenibilitat, i la gestió del territori. Un element que, condicionat pel seu ús, pot ser aliat o adversari per a l’entorn i les vides humanes.

454a Fira de Sant Vicenç (Foto: Pep Morató)

Els principals actes de la Fira de Sant Vicenç de l’Espluga de Francolí

Sota el nom de 455a Fira de Sant Vicenç – El foc, el nostre origen,  el programa d’actes de la Fira de l’Espluga es presenta amb novetats, amb una imatge gràfica vinculada a la temàtica, i amb el foc com a eix vertebrador tant dels actes com del mateix recinte firal.

Pel que fa a les novetats, la primera i la més destacada, és la vinculació de l’esdeveniment espluguí amb una festa relacionada amb el foc. És per això que aquest any, el ‘foc convidat’ a la Fira seran “Les Falles dels Pirineus” amb la participació de l’Associació de municipis fallaires de Catalunya i Aragó i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça. La Fira de l’Espluga comptarà amb dues exposicions “Festes del Foc al Pirineu” i “Falles del Pirineu” relacionades amb aquesta festivitat, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Un espai que també acollirà un taller per a tots els públics per aprendre a construir una falla. Aquest primer “Foc convidat” va estretament lligat a la tasca de dinamització turística i social amb la qual treballa Casa Llavasa – Casa de Colònies, en aquesta zona del Pirineu, concretament al municipi de Durro, i que reforça els lligams entre les dues poblacions i amb l’entitat.

El recinte firal també incorpora novetats importants. Per una banda, hi haurà un espai dedicat als oficis d’art i a l’artesania, amb demostracions en directe durant tot el cap de setmana, recuperant així els orígens d’aquests oficis relacionats amb el foc, com l’ofici de forner, forjador, ceramista o picapedrer. Aquest espai s’ubicarà a la plaça de l’Església, on el mateix dissabte al matí, s’hi muntarà de manera participativa una carbonera i s’hi farà la presentació pública del ‘Pa de la Cova’, novetat gastronòmica d’aquesta edició.

Per altra banda, s’incorpora al recinte firal una mostra de noves tendències en diferents sectors. Els visitants podran veure una mostra d’autocaravanes, i podran conèixer de primera mà un projecte cooperatiu relacionat amb el món del caravàning. Les empreses espluguines també tindran el seu espai en el recinte firal i el comerç local obrirà les seves portes en el seu horari habitual. Un concurs de motoserra i una demostració de conducció de tractors antics complementaran la jornada de diumenge al recinte de la Fira.

D’altra banda, i també com a acte destacat i nou de l’edició d’enguany, el dissabte al vespre, els Diables de l’Espluga i el forjador espluguí Enric Martí, de Cal Biel, presentaran un espectacle de foc i llum a la plaça de l’Església.

En el programa d’actes també hi tenen un paper destacat les entitats espluguines de cultura popular. El dissabte 25 s’obrirà de nou, al carrer Lluís Carulla 22, “L’Espai de la Cultura Popular”, on s’hi podran veure els elements d’imatgeria festiva i agrupacions de balls o música de l’Espluga de Francolí

Per cloure la Fira de l’Espluga, el diumenge a la tarda, es realitzarà la presentació de les bases dels ajuts de la Riuada Solidària al Francolí, i la conferència “Un mes a peu per Catalunya” de Joan Raventós Hill. Els dos actes es faran a l’auditori Carulla Font del Casal.

Aquest any el sopar de la fira, centrarà el seu format amb un sopar obert a tota la ciutadania i que clourà amb un acte institucional d’agraïment al voluntariat de la riuada del 22 d’octubre de 2019. El grup The Txandalls i un dj amenitzaran la nit al pavelló municipal del Casal. 

Els dies 22, 23 i 24 de gener també es realitzaran activitats prèvies a la Fira, com una xerrada sobre prevenció en incendis a l’habitatge o un curs de cuina amb la cuinera Mariona Quadrada. També hi haurà una xerrada sobre la taula periòdica i demostració d’experiments químics relacionats amb el foc al Museu de la Vida Rural i una jam session amb músics local amb la col·laboració de l’Associació Juvenil Auvënguen, jóvens de l’Espluga.

En el programa d’actes, també s’hi inclouen tallers infantils, conferències, esmorzars populars de dissabte i el de diumenge al matí amb la 17a Festa Comarcal de l’Oli i el Vi Novell amb el ja tradicional concurs d’allioli.