Des de que es va fer oficialment pública la resolució de la Junta Electoral Central respecte el Molt Honorable President de la Generalitat Quim Torra i l’eurodiputat Oriol Junqueras, a molts Ajuntaments de Catalunya s’han convocat Plens Extraordinaris per passar a aprovació una moció de rebuig a dita resolució.

Així doncs, el passat dimecres 08 de gener, el Grup Municipal de Junts per l’Espluga de Francolí, va presentar al registre de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí la petició d’un Ple Extraordinari per aprovar la moció, atès que el Reglament Orgànic Municipal disposa que els grups municipals constituïts a l’Ajuntament poden sol·licitar la convocatòria d’un ple extraordinari, i tanmateix, els tres regidors i regidores que conformen el grup municipal superen la quarta part del nombre legal de membres de la corporació, tal i com també contempla dit Reglament Orgànic Municipal.

Com a text inicial per a la moció, s’ha utilitzat el model proposat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis de Catalunya (ACM).

La moció demana que l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí adopti els següents acords:

PRIMER.- Rebutjar la resolució de la Junta Electoral Central per la qual s’intenta executar la inhabilitació del M.H. President de la Generalitat Quim Torra i s’ordena la retirada de la seva credencial de diputat. L’esmentada resolució vulnera tant l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com el Reglament del Parlament de Catalunya.

SEGON.- Rebutjar la resolució de la mateixa Junta Electoral Central en què nega la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras, malgrat la recent sentència del TJUE en què es dictamina que hauria d’haver recollit l’acta d’eurodiputat i, per tant, tindria immunitat parlamentària. A més, en data 5 de gener, el Parlament Europeu ha reconegut com a eurodiputats al propi Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín.

TERCER.- Donar suport a les propostes de resolució aprovades pel Parlament de Catalunya el proppassat dia 4 de gener, així com les actuacions que des del Govern de la Generalitat i des del Parlament de Catalunya es prenguin per defensar tant els drets del President com dels eurodiputats que són a la presó o a l’exili.

QUART.- Instar l’Estat espanyol a trobar una solució política al procés que viu el nostre país. S’ha de posar fi a la repressió, la judicialització i la persecució d’electes, representants de la societat civil i institucions que, a més de no aportar solucions, allunyen l’acord polític.

CINQUÈ.- Reclamar la posada en llibertat dels presos i preses polítics, el lliure retorn dels exiliats i exiliades i la plena garantia en l’exercici i defensa dels drets civils i polítics dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

SISÈ.- Mantenir el compromís com a electes locals a seguir defensant el dret a l’autodeterminació de Catalunya, el dret a què siguem els catalans els qui decidim el nostre futur per mitjans polítics pacífics i democràtics.

SETÈ.- Comunicar els presents acords a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés dels Diputats, a la Presidència del Govern de l’Estat, a la Presidència del Parlament Europeu, als municipis agermanats i a les entitats municipalistes de Catalunya. I donar a conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del nostre municipi.