Els Pastorets de Montblanc han encetat aquest dimecres, 25 de desembre, les representacions de l’obra que enguany compleixen 80 anys de representacions. Un anys més, les festes de Nadal compten amb diverses representacions dels Pastorets, tant de la colla gran com de la juvenil.

El montblanquí Josep M. Domingo va escriure uns Pastorets inèdits el 1911 (els de Folch i Torres són de 1916) i que dedicava al quadre escènic de la Joventut Jaumista, de l’època, que ja venia representant-ne d’altres anteriorment, i que els estrenà el 12 de gener de 1912 en el seu nou local que es construí el 1910: l’actual Centre Cultural Sant Jordi, on es representen encara ara els Pastorets de Montblanc.

Imatge: Pep Morató

El teixit associatiu montblanquí permeté la continuïtat dels Pastorets des d’aquells inicis llunyans: el Círcol Tradicionalista, la Joventut Nacionalista i la Societat Artesana; fins el dissortat període de la guerra del 1936-1939, en què es prohibiren dràsticament totes les manifestacions populars religioses.

Afortunadament, la represa de la representació dels Pastorets s’inicià amb força malgrat la difícil situació social i política de la post guerra a càrrec del naixent grup d’aficionats al teatre de la Parròquia de Santa Maria de Montblanc el Nadal de 1939. D’aquí el 80è aniversari.
Cal tenir en compte que durant els anys de més repressió de la post guerra, del 1939 al 1950 la representació dels Pastorets va ser una de les poques manifestacions culturals que es pogueren fer en català.

Durant aquests 80 anys l’obra dels Pastorets que s’ha representat amb més freqüència és la de Josep M. Folch i Torres, Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús. Alguns anys, però, s’alternà amb La venjança de Jesús, de Frederic Soler (Serafí Pitarra); o L’Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies i també La llum de l’establia, de Marià Tubau.

Els Pastorets també es poden veure al teatre del Centre Cultural Sant Jordi el dia 26 de desembre (Sant Esteve), mentre que la colla jove actuarà el 29 de desembre i l’1 de gener. En tots quatre casos, es representaran a les 6 de la tarda. Les entrades anticipades ja es poden comprar a la llibreria Requesens o el mateix dia de l’obra a taquilla.