L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha fet un acte de reconeixement a la premsa escrita comarcal, aprofitant la inauguració d’una exposició on s’hi poden veure diverses publicacions històriques.

L’homenatge s’ha fet a les publicacions que encara avui en dia es publiquen a diversos municipis de la Conca de Barberà. Una d’elles és La Segarra, revista degana de la comarca que fa 40 anys que es publica de manera ininterrompuda a Santa Coloma de Queralt, si bé té ja pràcticament 100 anys d’història. A l’acte també hi han participat representants de la revista El Francolí que s’edita a l’Espluga, el Foradot que s’edita a Montblanc, Belltall que s’edita al municipi de Belltall, el setmanari Nova Conca i Les Forques, una revista recuperada que des de fa un any s’edita a Rocafort de Queralt.

El director de l’Arxiu Comarcal de la Conca, Josep Maria Porta, ha destacat la importància de conservar i digitalitzar a l’arxiu la premsa escrita “ja que el que avui és notícia d’aquí a uns anys és història, i permet als investigadors tenir molta informació”. Només l’any passat prop de 250.000 persones van visitar la pàgina on es pot trobar la premsa històrica de la Conca de Barberà. “És una xifra molt important, i és una manera de potenciar la investigació”, explica Porta.

ÀUDIO: Josep Maria Porta, director de l’Arxiu Comarcal de la Conca

L’acte també ha servit per signar un conveni amb la revista La Segarra en el que s’estableix la difusió de la revista mitjançant el portal XAC Premsa. En aquest sentit pròximament, tots els números de la revista La Segarra es posaran a disposició de la ciutadania i dels investigadors, ja que seran accessibles a internet mitjançant aquest portal. A l’acte s’ha animat a la resta de publicacions a signar un conveni semblant amb l’objectiu que un any o dos després de la seva publicació en paper, la revista es pugui trobar també al portal XAC Premsa.

ÀUDIO: Núria Vilà de la revista Les Forques de Rocafort

ÀUDIO: Anna Albareda de la revista La Segarra de Santa Coloma

A l’exposició s’hi pot veure un tast de les diferents publicacions històriques que conserva l’Arxiu Comarcal. La publicació més antiga data de 1891, però fou una publicació de la qual només se’n féu un sol número. Cal destacar també l’antiguitat del setmanari La Conca de Barberà (1903-1908), editat per la Impremta Monmany.

Imatge: Josep Ardila