L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí començarà el 2020 amb els pressupostos prorrogats a l’espera de treballar uns comptes per al nou exercici durant les primeres setmanes de l’any. D’aquesta manera, el govern guanyarà temps per disposar d’uns pressupostos definitius basats en l’estat econòmic de l’Ajuntament.

Els comptes es prorrogaran automàticament a partir de l’1 de gener i, per tant, l’administració local començarà el 2020 amb les partides dissenyades per l’anterior govern per al 2019. El bloqueig administratiu provocat pel conflicte amb la secretaria municipal fins a la seva renuncia aquesta tardor i la falta de personal, l’escenari d’excepcionalitat per la forta riuada i haver tancat la liquidació del 2018 fa poques setmanes són motius, segons el govern, que els ha portat a la pròrroga dels pressupostos. L’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal, en declaracions a Tac12 ha recordat que la responsabilitat política de la liquidació del 2018 era de l’anterior govern i que ara estan incapacitats per conèixer l’actual situació econòmica.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal explica els motius de la prórroga

Junts considera que la prórroga no és una bona notícia

Des del principal grup de l’oposició, Junts per l’Espluga admet que la situació administrativa de l’ajuntament és complicada, però considera que l’executiu local podria haver tirat endavant uns comptes per poder engegar el 2020 amb normalitat. “Creiem que no és una bona notícia per l’Ajuntament”, expressa el portaveu del grup, Jordi Torre.

ÀUDIO: Jordi Torre creu que la prórroga no ajuda a normalitzar la situació administrativa

Unes crítiques que l’alcalde no admet perquè considera que l’anterior govern de convergència és culpable, en part, d’aquesta situació econòmica. Vidal lamenta: “No són justes, no estan fonamentades i estan fora de la realitat. Nosaltres en el que treballarem és per d’aquí quatre anys deixar un ajuntament millor del que ens hem trobat”. Mentrestant, el regidor de Nova Espluga, Francesc Sánchez, assegura que entén la decisió del govern perquè tenint en compte els precedents i l’actual context no hi ha hagut temps material per confeccionar uns bons pressupostos.

Segons Josep Maria Vidal, el calendari passa per elaborar els comptes durant les primeres setmanes de gener per tal de tirar endavant uns pressupostos, diu, adaptats a les necessitats actuals de l’Espluga i els condicionants existents, com és el Pla Econòmic Financer al qual el consistori ha de fer front per haver incomplert la regla de la despesa i de l’estabilitat pressupostària per l’ús excessiu de romanent en inversions durant el 2018. Per això, l’Ajuntament haurà de contenir les despeses de capital i corrents durant l’any vinent.