Montblanc estrenarà per les Festes de Sant Maties de l’any vinent un nou element del seguici festiu. Es tracta del Ball de Gitanes i Gitanos, creat fa pocs mesos per un grup de joves del municipi, implicat en el teixit associatiu de la vila.

Per formar part del seguici festiu, l’entitat havia de buscar una referència històrica. A Montblanc hi ha escrits de diversos balls parlats, però en concret d’un ball de gitanes s’ha agafat com a referència una crònica de les festes de la Serra del 1816, on es parla d’un grup que ballava amb cintes. La regidora de cultura i festes, Judit Pere, explica que “el director de l’Arxiu Històric ha fet un informe amb referències històriques per poder-lo incorporar al seguici. Amb tot això hem tirat endavant amb la incorporació d’aquest nou ball”.

Judit Pere ha detallat també que “ho hem volgut fer per Sant Maties per donar continuat al gir que li volem donar a les festes, perquè siguin més de caire cultural i no tan festiu, per això ja tenim la Festa Major”. El regidor de joventut, Oriol Pallissó, ha destacat que “són un grup de joves, implicat en els balls de la Setmana Medieval, que tenien inquietuds i ganes de seguir participant de la vida cultural de la vila. N’estem molt satisfets”.

ÀUDIO: Judit Pere, regidora de cultura i festes de Montblanc

ÀUDIO: Oriol Pallissó, regidor de joventut de Montblanc

La nova associació s’estrenarà el 15 de maig, per les festes de Sant Maties, apadrinats per altres balls de gitanes. El grana serà el seu color corporatiu i destaca el pal, que es farà del tronc d’un arbre que es va emportar la riuada del Francolí del passat 22 d’octubre. La presidenta de l’entitat, Anna Carol, destaca que “el pal serà un símbol de l’entitat i de la riuada, tenint en compte que els fets van passar el mateix que s’ha creat l’entitat”.

ÀUDIO: Anna Carol, presidenta del Ball de Gitanes i Gitanos

El grup no està encara complet, i fan una crida a aquella gent que hi vulgui participar per completar-lo. El mantó lluirà l’escut de Montblanc i el logotip està inspirat en el pal i les cintes característiques del ball amb la flor de lis montblanquina al capdamunt. També fan un crida a particulars i empreses a fer donatius per poder fer més gran l’entitat. Expliquen que com a recompensa els seus noms es brodaran a les cintes del ball.

Fins a la seva estrena el maig vinent, l’entitat té ara feina per preparar els balls i els vestits que lluiran. “Ara ens posarem en contacte amb un coreògraf per poder aprendre a ballar, buscarem els músics que ens acompanyaran i les músiques que ballarem i també acabarem de fer els vestits”, explica Carol.

L’Ajuntament, amb aquesta nova entitat, continua potenciant el seguici popular. En els propers anys esperen incorporar també nous elements del seguici infantil.