L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí vol que es reformi el pont de la Font Baixa per eixamplar la boca i guanyar així capacitat d’absorció de l’aigua en cas de crescudes sobtades del Francolí, com es va produir el passat 22 d’octubre quan el pont va ser el coll d’ampolla de la riuada. L’Agència Catalana de l’Aigua ja treballa en un estudi que determinarà quina és l’actuació més adient, segons informa TAC12.

La multiplicació del cabal del riu i les deixalles que arrossegava van col·lapsar la boca del pont. Això va agreujar la violència de la força de l’aigua en un punt on va ser especialment destructiva. El pont va resistir la riuada, a diferència dels aiguats de Santa Tecla del 1874, però s’ha convertit en un dels elements de debat. Preveient els futurs episodis, que probablement seran més freqüents, l’Ajuntament de l’Espluga planteja una remodelació de l’estructura. Creuen que és una opció per mitigar els efectes dels aiguats.

L’endemà de la riuada d’aquest octubre, el govern local ja va traslladar la petició a l’ACA i al departament de Territori i Sostenibilitat. Ara bé, des d’aquesta última instància aposten per la recuperació del segon ull del pont, tapat en la darrera urbanització de l’avinguda Catalunya i la Font Baixa. Una opció que l’Ajuntament espluguí no veu amb bons ulls perquè està situat a tocar de l’actual rotonda.

El que les diverses parts han acordat és que la solució es prendrà en base a les conclusions de l’estudi que engegarà l’Agència Catalana de l’Aigua. Els treballs hauran de determinar quin és el millor mecanisme per incrementar la quantitat d’aigua que pugui engolir el pont i, així, preparar l’Espluga per a futures riuades.