Aquest dissabte s’ha presentat al Museu Comarcal de la Conca de Barberà el llibre Els antics Torraires de Montblanc. Molt més que unes colles castelleres locals, escrit pels historiadors castellers Pere Ferrando i Xavier Güell. Encetat per la presidenta de la colla, Dolors Ferré, l’acte va començar amb una explicació del perquè del llibre, que s’emmarca en la celebració del 25è aniversari de la refundació de l’entitat. Tot seguit, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que va ser un dels refundadors de la colla l’any 1994, va destacar la importància que va representar poder recuperar un element tan important del seguici montblanquí com són els castells, després que durant més de setanta anys la colla hagués deixat la seva activitat. 

Un altre dels convidats a la presentació va ser el director de la col·lecció L’Aixecador, de Cossetània, on s’ha editat el llibre. Xavier Brotons va fer referència, entre altres qüestions, al vocabulari casteller propi de Montblanc que recull el llibre, com ‘espadat’ per anomenar el pilar, ‘gat’ per referir-se a l’aixecador, o la mateixa paraula ‘torraires’, que són els que fan torres, sinònim de fer castells. 

De la seva banda, els autors van celebrar que finalment s’hagués pogut publicar el llibre, que feia uns anys que tenien al calaix, ja que durant el segle XIX els Torraires de Montblanc van ser la colla més important després de les de Valls, i tot això fins ara ha estat desconegut tant per a molts aficionats del món casteller com per a gent de la mateixa vila. A més, Ferrando va afegir que el llibre pot ser interessant també per a molts altres àmbits del seguici montblanquí (bastoners, geganters, músics, etc.), ja que s’hi transcriuen senceres les notícies on apareix informació de les festes montblanquines. 

Per cloure la presentació, els Torraires de Montblanc van voler fer un petit homenatge als antics castellers que van formar part de la colla i que el llibre documenta. Així, van citar-ne alguns dels quals han trobat descendents que van poder assistir a l’acte, i els van obsequiar amb el llibre per acabar amb una foto de família. 

Imatge: Cedida