L’Ajuntament de l’Espluga haurà de gastar menys i retallar les inversions en el pressupost del 2020. L’ús excessiu del romanent de tresoreria per finançar inversions durant l’exercici del 2018 ha provocat l’incompliment de la regla de la despesa i l’estabilitat pressupostàira. Per això, l’Espluga ha de fer front ara a un Pla Econòmic Financer.

D’aquesta manera, el govern ja ha advertit que el pressupost de l’any vinent serà modest i auster. Marcat per la despesa que es destinarà a arreglar desperfectes ocasionats per la riuada, la primera sensació dels comptes municipals del nou govern no dibuixa grans inversions. Encara l’estan treballant, però el que és ja clar és que hauran de contenir la despesa i retallar prop d’1 milió d’euros, un 22% del pressupost municipal. Aquest és el reajust que marca el Pla Econòmic Financer al qual ha de fer front l’Ajuntament a causa del desequilibri pressupostari de l’exercici del 2018.

Tot plegat es deu per l’incompliment de la regla de la despesa i de l’estabilitat pressupostària. Per bé que l’Ajuntament és solvent, en l’exercici 2018 es va utilitzar el romanent de tresoreria com a font de finançament i això ha provocat aquest desequilibri pressupostari. Ara el Pla Econòmic Financer demana reduir la despesa ja aquest exercici, però s’haurà de computar de cara al 2020 perquè enguany ja no és possible.

El marge d’incompliment de la regla de la despesa va ser de gairebé 1,5 milions d’euros i el d’estabilitat pressupostaria d’uns 800.000 euros per inversions, com per exemple l’arranjament de 7 carrers durant el 2018 o bé bona part del camp de futbol de gespa artificial. El Pla Econòmic Financer es va aprovar per unanimitat amb el silenci de l’oposició, entre els quals el principal grup, abans al govern.