Adif continua treballant intensament en les operacions de reposició de les infraestructures i instal·lacions ferroviàries en les connexions entre Barcelona i Tarragona amb Lleida per Valls i Reus, que es van veure greument afectades pels efectes del temporal.

Les primeres estimacions provisionals d’Adif xifren en gairebé 30 milions d’euros l’import de les reparacions necessàries per al restabliment de les infraestructures danyades. Aquesta estimació s’anirà definint conforme avancin els treballs i s’avaluïn de forma detallada els danys.

Els últims informes tècnics elaborats han detectat fins a 70 punts amb danys de diferent nivell en diferents trams de la línia, com Puigverd de Lleida-Juneda, Juneda-Les Borges Blanques, Les Borges Blanques-la Floresta, la Floresta-Canal d’Urgell, Vinaixa-Riu Milans o Vimbodí-L’Espluga de Francolí.

En gairebé un 30% d’aquests punts, el nivell de danys provocats pel temporal va ser alt o molt alt, afectant el conjunt de la infraestructura i altres instal·lacions.

Actualment s’ofereix servei de bus alternatiu (Imatge: Pep Morató)

Entre les principals afeccions destaquen l’enfonsament de la plataforma en diversos punts, danys en talussos i terraplens i despreniments en trinxeres, afeccions en obres de fàbrica i greus danys als subsistemes d’energia, comunicació i instal·lacions.

Actualment, s’està actuant de forma simultània en nombroses zones del traçat ferroviari amb operacions de sanejament, reconstrucció i protecció de la plataforma i millora de l’adrenatge, per a posteriorment procedir amb la resta d’instal·lacions danyades.

A més, després de la retirada del material mòbil de mercaderies entre Puigverd de Lleida i Juneda i la retirada de la càrrega que transportava el tren que va quedar aturat a l’estació de Vinaixa, s’estan duent a terme els preparatius per hissar la locomotora de l’tren de mercaderies situada entre Vinaixa i l’Espluga de Francolí.

Els trens finalitzen a l’Espluga (Imatge Pep Morató)