L’antic Cafè del Sindicat de Solivella ha acollit aquest divendres la presentació de la ‘Guia de Solivella’, una publicació sobre la història del poble i altres aspectes socials i culturals d’aquests municipi de la Conca de Barberà. La guia està editada per la Diputació de Tarragona dins la col·lecció ‘Els llibres de la Medusa’, i inclosa a la Biblioteca Ramon Berenguer IV (RBIV) de la institució.

L’acte de presentació de la guia ha comptat amb la participació de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; de l’alcalde de Solivella, Jaume Bergadà; del director de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Josep M. Porta, i de l’autor del llibre, Gabriel Serra. La presidenta de la Diputació ha destacat que l’edició de la ‘Guia de Solivella’ és una mostra més del suport de la Diputació de Tarragona al municipi.

Un recull d’històries que fan singular el poble de Solivella. L’exemplar compta amb diversos apartats: el municipi, el poble, el terme, la gent, l’activitat econòmica, el passat històric, el patrimoni cultural, equipaments i serveis i, per acabar, itineraris d’interès.

S’hi explica, per exemple, que el nom del poble prové de l’antic topònim d’olivella, que l’antic escut estava format per un sol i una vella o que els habitants de Solivella a la comarca reben popularment el nom de ‘cargols’. També fa referència a l’evolució de la demografia de la vila –actualment Solivella té 619 habitants–, o de les festes que realitza la població al llarg de l’any, com ara la Setmana de la Joventut, la festa major o el Sagrat Cor.

Tot i ser una població mitjana, Solivella compta amb 11 entitats i associacions per a totes les edats, des del Grup Cultural de la Dona fins a l’Associació Juvenil ‘Aiai lu Juvent’. Al llibre, Gabriel Serra explica el passat del municipi des de la prehistòria fins a l’actualitat.