Una taula rodona sobre les causes i les conseqüències de la riuada del 22 d’octubre al Francolí ha donat el tret de sortida amb èxit a la Riumuntada.

Aquest divendres a dos quarts de 7 del vespre al Museu de la Vida Rural han començat els actes amb 150 persones presents a la taula rodona. El primer acte de la Riumuntada ha estat aquesta taula rodona moderada per la periodista de TV3 Mireia Segú, que, a més a més, ha tingut com a ponents tres professionals en la matèria: el cap de meteorologia de TV3, Tomàs Molina; la física Assumpta Farran i el sotsinspector del cos de Bombers de la Generalitat, Jordi Castellví.

El meteoròleg de TV3, Tomàs Molina, ha parlat sobre les diferències de la riuada del 10 d’octubre de 1994 i la d’aquest octubre, tot plegat amb dades i gràfiques ha explicat perquè va créixer tant el cabal del riu amb tan poc temps i quines causes va fer a què aquest fet es produís.

ÀUDIO: Tomàs Molina parla sobre les dirències entre la riuada d’enguany i la de fa 25 anys.

ÀUDIO: Molina explica les conclusions que n’extreu.

Assumpta Farran, espluguina de fora vila, vinculada en l’àmbit de l’energia i el medi ambient ha parlat sobre el paper que té el canvi climàtic o com hauria de ser la gestió mediambiental del territori per evitar aquests episodis.

Jordi Castellví, sotsinspector de la unitat tècnica del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) i dóna suport estratègic i tàctic al cap d’intervenció, ha parlat del dispositiu al camp de Tarragona que es va duu a terme però també ha fet molta èmfasi a la gestió mediambiental que s’ha de fer als boscos del Sud de Catalunya.

Tots ells han analitzat els motius i els efectes d’una riuada que s’ha emportat vides i que ha canviat per complet el paisatge quotidià dels espluguins i de les espluguines i de la Conca de Barberà en definitiva. La taula rodona ha acabat amb un debat obert amb el públic assistent.

A dos quarts de 9, en el mateix espai del museu, la cantautora vallenca Maria Jacobs ha posat el colofó a l’acte, amb una actuació acompanyada del guitarrista Jimmy Vidal, on ha presentat algunes de les noves cançons del seu nou disc.

Imatge: Pep Morató