El poeta Joan Margarit i Consarnau, veí de Forès, ha estat reconegut aquest dijous amb el guardó més prestigiós de les lletres en tot l’àmbit espanyol, el Premi Miguel de Cervantes, dotat amb 125.000 euros i que es lliura, en mans del Rei Felip VI, a la Universitat d’Alcalà.

Segons ha fet públic el ministre de Cultura en funcions, José Guirao, acompanyat de la guanyadora de l’any anterior, la poeta uruguaiana Ida Vitale, han estat els encarregats de revelar el nom del premiat en aquesta edició, escollit d’entre els candidats que proposa la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola.

El ministre va llegir un poema de Margarit abans de pronunciar el seu nom, allargant la intriga. No llencis les cartes d’amor ha estat el poema triat, recitat en castellà. El jurat li ha atorgat el premi a Margarit per “la seva obra poètica de profunda transcendència i lúcid llenguatge sempre innovador, ha enriquit tant la llengua espanyola com la llengua catalana, i representa la pluralitat de la cultura peninsular en una dimensió universal de gran mestratge”.

Joan Margarit va néixer a Sanaüja l’any 1938, actualment viu a Forès.