Acord in extremis entre Agrupament Catalanista i Junts per Montblanc per aprovar una moció consensuada sobre les ajudes als damnificats de la riuada del 22 d’octubre. El principal grup a l’oposició havia demanat convocar un ple extraordinari per debatre una moció que recollia accions per ajudar als afectats, una convocatòria que va indignar l’equip de govern i també al regidor del PSC.

Aquest dimecres, minuts abans de començar el ple, el portaveu de Junts per Montblanc, Marc Vinya i l’alcalde, Josep Andreu, van acordar un text conjunt que és el que finalment es va aprovar, i al que també s’hi va sumar el PSC. El text inicial, presentat per Junts per Montblanc, va rebre una esmena a la totalitat. La moció, aprovada per unanimitat, recull que l’Ajuntament de Montblanc es faci càrrec de la totalitat de les despeses de maquinària que s’ha produït en aquests dies de la riuada i que subvencioni els imports de les llicències d’obra i ICIO dels edificis afectats per la riuada i així mateix subvencioni l’IBI de l’any 2020 dels edificis afectats.

També destaca que es compromet amb les comunitats de regants per tal de trobar els recursos per la reparació de les peixeres, séquies, sifons de totes les hortes en actiu de Montblanc i que juntament amb altres ajuntaments de la comarca afectats per la Conca del Francolí, tirin endavant un estudi de la riuada del 22 d’octubre en que es puguin determinar si a més a més dels efectes meteorològics, hi ha altres causes de expansió urbanística o de manca de neteja de les lleres.

Un ple que comença amb polèmica

El ple ja havia començat amb polèmica, per la crítica de l’equip de govern a Junts per Montblanc per haver demanar, de manera unilateral, la convocatòria del ple. També es va mostrar crític amb el grup de Junts el regidor del PSC. Juanma Cabello destacava que «la moció que volia presentar Junts per Montblanc era de sentit comú, però arriba tard i potser els faltava informació. Creiem que l’equip de govern ha actuat en conseqüència i efectivitat davant d’un episodi com aquest. En un moment com aquest, s’havia de deixar la ideologia fora i estar al costat del govern. El que realment importa és la gent afectada». Cabello afegia que «la moció demanava coses que ja estaven fetes, com crear una oficina d’atenció als afectats». Acaba dient que «jo he estat en tot moment que he pogut en totes les reunions i accions de l’Ajuntament, l’equip de govern ha fet una bona feina».

ÀUDIO: Juanma Cabello, regidor del PSC

En nom d’Agrupament, la regidora Carme Pallàs va destacar que «el dia 23 vam rebre més de cent trucades, per cert, cap de Junts per Montblanc, quan si que en vam rebre de molts alcaldes i alcaldesses de la Conca. Avui estem dolguts, de debò, tenim consciència d’haver-nos esforçat molt». Afegeix que «sempre ho podríem haver fet millor, però ens hi hem esforçat molt. Què us penseu que hem estat fent cada dia aquest equip de govern? Podríem haver parlat d’això en una reunió i no en un ple extraordinari que, recordem, paguen tots els montblanquins i montblanquines».

AÙDIO: Carme Pallàs, regidora d’Agrupament Catalanista

Marc Vinya, de Junts per Montblanc, assegurava que «vam presentar la moció el dia 31 d’octubre i ens aquests dies han canviat coses i algunes aportacions de la moció és veritat que ja s’estan fent. Per això no hem tingut cap inconvenient en retirar el nostre text original i sumar-nos a la moció consensuada. Nosaltres volíem fer una aportació, i ara és de tots plegats, un fet que ens satisfà». Afegeix que «nosaltres pensàvem que calia un ple extraordinari per parlar-ne, no em posat en dubte en cap moment la feina que ha fet l’equip de govern. L’esperit de la moció era aportar noves coses. Si això ha servit per ajudar als veïns afectats, ja estem satisfets».

ÀUDIO: Marc Vinya, portaveu de Junts per Montblanc

L’alcalde, Josep Andreu, deia al plenari que «celebro l’acord al que hem arribat tots els grups, però per part nostra ens va semblar que quan vam dir seiem tots a la taula i fem-ho unitari, no ens va agradar que demanéssiu un ple entrant una moció al registre de l’Ajuntament sense saber-ne res. Celebro que ho haguem reconduït i us demano que ho fem tot de manera unitària i comunicant-ho abans i no veiem qui en pot treure partit».

ÀUDIO: Josep Andreu, alcalde de Montblanc

El primer tinent d’alcalde, Francesc Benet, afegia que «de les desgràcies dels altres no es pot fer populisme ni partidisme, us heu equivocat en el plantejament, i ara ens voleu vendre que gràcies a vosaltres ara s’està parlant del tema».

ÀUDIO: Francesc Benet, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament