El grup de recerca GRESEPIA, del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, investigarà els usos de la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí durant l’època protohistòrica. A finals d’octubre, el grup va iniciar una excavació per determinar en quin moment de la història va utilitzar-se la Sala del Llac i el seu ús.

El grup de recerca GRESEPIA es proposa confirmar si a la Sala del Llac feien ritus en època preibèrica i ibèrica i si estaven relacionats amb el món de la mort o altres ritus de pas. Els investigadors han constatat l’existència de materials ceràmics en molt bon estat de conservació, com ara urnes fetes a mà que podrien datar-se entre els segles IX i VI aC, i diversos elements metàl·lics que formarien part d’ornaments personals, així com també una punta de llança, però cap element estrictament ibèric.

L’excavació a la Sala del Llac de la Cova de la Font Major forma part del projecte quadriennal de recerca “Evolució i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2018-2021)”, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat i coordinat per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). 

Troballa d’elements metàl·lics a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí. (Imatge: URV)