Aquest dijous, 14 de novembre, s’inicia un nou canvi de freqüències de la Televisió Digital Terrestre (TDT) a Catalunya. Aquest canvi afecta a la Conca de Barberà en la majoria de poblacions de la comarca. Al web de Mitjans de Comunicació de la Generalitat es poden consultar les previsions setmanals de desplegament.

Amb aquest canvi, els habitatges unifamiliars amb antena individual i els edificis amb amplificador de banda ampla no han de fer cap adaptació de l’antena. Només caldrà re sintonitzar els canals mitjançant el comandament del televisor. Als edificis dotats de centraletes programables o amplificadors monocanal necessitaran l’actuació d’un instal·lador de telecomunicacions registrat. L’administrador de la finca o el president de la comunitat de veïns s’haurà de posar en contacte amb l’empresa instal·ladora. Un cop fetes les adaptacions necessàries a l’antena, caldrà que cada veí resintonitzi els canals mitjançant el comandament del televisor.

Gairebé tots els canals locals deixaran d’emetre per la freqüència antiga en el moment que comencin a fer-ho per la nova. També ho faran els canals nacionals i estatals en cas que rebem el senyal des d’un centre emissor petit. Els canals nacionals i estatals començaran a emetre en simulcast, és a dir simultàniament en la freqüència nova i l’antiga, sempre que rebem el senyal des d’un centre emissor gran o mitjà. Per tant, durant un temps limitat emetran encara en totes dues freqüències: durant uns sis mesos (centres emissors grans) o tres mesos (centes emissors petits). Alguns canals locals sí que emetran en simulcast durant un temps limitat encara per determinar.

La TDT es torna a reantenitzar a la comarca

Aquest canvi, anomenat Segon Dividend Digital, consisteix en l’alliberació d’una banda de freqüències de l’espectre radioelèctric per permetre el desplegament de les futures xarxes de telecomunicacions 5G. Aquest procés és similar al que es va realitzar entre finals de 2014 i principis de 2015 amb l’arribada de la tecnologia 4G, i es durà a terme a tota la Unió Europea abans del pròxim 30 de juny de 2020.

1 COMENTARI

 1. Bon dia J

  osep Morató.

  Agrait pel teu article.

  Pero, obvies el més noticiable de tot. TAC12, la tv publica local del Camp de Tarragona, començara a emetre per la seve nova freqúencia del canal 39; el proper 9 de Desembre de 2019 (si no hi ha cap imprevist), i ho fara en HD Alta Definicio, juntament amb el seu senyal estandar en SD.

  Segons, vaig poder saber Dimecres passat, per fonts directes del seu director Xavier Abello.

  L’ antiga frecuencia del canal 54 conviura amb la nova. Des de els centres emissors de la Mussara i Montblanc durants 6 mesos. Pel que fa als centres emissors petits que donen combertura a diferents indrets de la Conca, ja fa patir una mica més, i tocara esperar al calendari previst al web de Mitjans de Comunicacio de la Generalitat.

  Pel que fa a les emissions de Canal Reus TV, desconec quan inicicarán la seva encesa simulcast pel nou canal 32. Tot i que probablement no hi hagi massa cobertura de Canal Reus TV, desplegada a la Conca de Barberà.

  Salutacions.

Comments are closed.