Els sis municipis de la Conca de Barberà afectats per la riuada del 22 d’octubre valoren en uns 16 milions d’euros els danys econòmics ocasionats per l’aiguat. Són uns xifres que formen part de l’informe que es va presentar aquest dilluns al Consell d’Alcaldes de la Conca de Barberà, celebrat a Sarral.

Són danys, gairebé en la seva totalitat, en infraestructures municipals, sense comptar els danys a privat. De fet, l´únic municipi que inclou les propietats privades és Montblanc, on el primer càlcul de danys és de 12 milions d’euros. Vilanova de Prades ho ha valorat en 496.000 euros, Vallclara en 396.500 euros, Vimbodí i Poblet en 1.198.000 euros, l’Espluga de Francolí en 1.600.000 euros i a Vilaverd calculen danys per valor de 108.300 euros.

A banda d’aquestes quantitats econòmiques, l’informe també recull que l’Agència Catalana de l’Aigua destinarà pel restabliment de les lleres del riu 5.371.000 euros. El Consell Comarcal, d’altra banda, ha valorat de manera aproximada les obres que s’hauran de fer per restablir els sistemes de sanejament a les depuradores de Montblanc i de l’Espluga i Vimbodí, que ascendeix a més de 3 milions d’euros.

En aquest còmput no s’hi inclouen, de moment, els danys en infraestructures viàries que són competència de la Generalitat de Catalunya o de la Diputació de Tarragona.

Imatge: Josep Morató

Els alcaldes, preocupats per les ajudes

Els alcaldes de la comarca afectats per la riuada estan ara preparant tota la documentació per, abans del 22 de novembre, poder-la enviar al Govern espanyol i optar a les ajudes. No són, però, gaire optimistes i es queixen del gran volum de feina tècnica que suposa. Ho explicava l’alcalde de l’Espluga, Josep Maria Vidal. Explica que «hem de fer uns 200 informes, estem desbordats a nivell tècnic, demanen que ens ajudin».

ÀUDIO: Josep Maria Vidal, alcalde de l’Espluga de Francolí

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, demanava que «per poder recuperar les comunitats de regants i tota l’horta al voltant del riu, haurem de pressionar perquè se subvencioni al 100%, si no hi ha perill de perdre aquest patrimoni». Demana també la convocatòria d’un SOC extraordinari per tenir gent treballant a la zona. «Hi ha mesos de feina i necessitem reforços».

ÀUDIO: Josep Andreu, alcalde de Montblanc

Els municipis afectats han decidit crear un grup de treball per poder fer seguiment de les ajudes. També es plantegen encarregar un estudi per conèixer com va actuar el riu i què podria passar en un futur. El Consell Comarcal liderarà aquest grup de treball que es reunirà la setmana vinent.

ÀUDIO: Magí Trullols, president del Consell Comarcal de la Conca

Imatge: Josep Morató