L’any 1968 Josep Vallverdú va crear el gosset Rovelló el 1968, una novel·la infantil amb la qual va guanyar el Premi Folch i Torres. La protagonitzava un gos rural les aventures del qual han passat de generació en generació, especialment des que l’1 de novembre del 2000, el Club Super 3 estrenava la sèrie de dibuixos animats Rovelló, coproduida conjuntament amb d’Ocón Films i el segell editorial La Galera.

La sèria constava de 26 episodis inicials i va marcar sens dubte la generació de nascuts als anys 90 i principis dels 2.000.  Del llibre, se n’havien venut 75.000 exemplars en català i les traduccions fetes al basc, al castellà, a l’italià, al francès i al rus.

La cultura popular espluguina va incorporar el gosset Rovelló amb un capgròs

Un dels personatges més estimats de la cultura popular espluguina en temps recents és el gosset Rovelló. El seu capgròs es va estrenar a l’Espluga l’any 2013 amb motiu del 90è aniversari de Vallverdú. L’any 2008 l’escriptor lleidatà havia estat nomenat fill adoptiu de l’Espluga de Francolí, on residia llavors.

El Rovelló va ser l’última incorporació d’un capgròs al seguici municipal espluguí. L’Ajuntament de l’Espluga el va encarregar al Taller Sarandaca de Granollers inspirant-se en el personatge. Els Grallers de l’Espluga van arranjar la sintonia televisiva que s’havia convertit en un reclam musical per les generacions nascudes a partir del 1990.

Capgròs del Rovelló (Foto: Gerard Bosch)