L’Ajuntament de l’Espluga ha aprovat l’augment dels impostos municipals per ajustar-los a l’IPC i augmentaran així un 0,80% per al 2020, seguint la línia de l’any passat quan l’actualització va ser del 2,30% a l’alça. L’IBI es manté congelat, mentre que la taxa d’escombraries és l’impost que més s’encareix. D’altra banda, l‘Ajuntament també activarà un paquet de bonificacions, especialment per a les famílies monoparentals, amb discapacitat o nombroses.

Les noves ordenances es van aprovar al ple del passat 30 d’octubre només amb els 7 vots a favor de l’equip de govern i les 4 abstencions dels regidors de Junts per l’Espluga i de Nova Espluga.

La implementació del sistema de recollida selectiva del porta a porta a partir del segon trimestre del 2020 condiciona l’augment de la taxa d’escombraries. Les famílies veuran augmentada aquesta taxa en prop d’11 euros. Alhora, l’Ajuntament ha aprofitat la revisió de preus per ajustar altres trams d’aquest impost en funció de les activitats econòmiques.

També incrementa en un 25% els imports de la taxa de retirada i immobilització de vehicles abandonats o estacionats defectuosament a la via pública. L’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) augmenta un 0,67%.

L’IBI es manté congelat

Com en aquest 2019, l’Impost de Béns Immobles continuarà congelat conjuntament amb l’Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana. La taxa sobre l’Inici d’Activitats la transmissió d’activitats no pateix cap increment. Les tarifes de la zona blava, no es modificaran l’any 2020.

Entre les ordenances, l’Ajuntament estableix ara un preu per dia per a l’ocupació de terrenys d’ús públic amb parades, barraques, casetes de venda ambulant, espectacles o atraccions. També s’establirà l’import del preu del pregó a un dia d’emissió.

Noves bonificacions per al 2020

El govern local també ha presentat diverses bonificacions en determinades taxes i preus de serveis públics. Una d’aquestes és per a les actuacions de supressió de barreres arquitectòniques que seran recompensades amb un 90% de bonificació sobre l’impost de construccions, instal·lacions i obres.

Les famílies nombroses, monoparentals o amb discapacitat tindran rebaixes en els preus de la Llar d’Infants, l’Escola Municipal de Música, la piscina municipal o bé en les entrades dels equipaments turístics municipals. Unes mesures ben vistes per l’oposició, tot i que van defensar que s’explori també en funció de la renta de cara a l’any vinent.

A la Llar d’Infants Municipal s’afegeix la bonificació del 20% per a les famílies monoparentals o amb discapacitat i s’augmenta la bonificació per a famílies amb més d’un infant a la llar del 15% al 25%. A la Piscina Municipal es crea un abonament de temporada més econòmic, de 50 euros, per a famílies nombroses, monoparentals o amb discapacitat. Totes aquestes persones també tindran descomptes a la Cova i a la Fassina Balanyà, ja que fins ara només afectava les persones amb discapacitat, mentre que a la Ruta Templera i Hospitalera es crea una rebaixa del 20% per aquests col·lectius.

L’Ajuntament habilitarà la tarifa matinal a la Llar d’Infants

Amb l’aprovació d’aquest passat dimecres, l’Ajuntament també incorpora novetats en els preus públics de la Llar d’Infants Municipal. Es redueix un 10% la tarifa d’assistència de 8.30 a 12.30 i de 15.00 a 18.00 hores. A més a més, de cara al curs 2020-2021 es crearà una tarifa només de matí.

Finalment, també s’incorporen novetats en els preus de l’entrada a la piscina municipal, amb rebaixes per a les persones majors de 65 anys i persones amb discapacitat. Al mateix temps, s’amplia l’abonament gratuït per als infants de fins a 5 anys i els abonaments deixaran de ser unipersonals permetent que un mateix abonament el puguin utilitzar diferents persones el mateix dia.