L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) tenia previstes dues actuacions de neteja a la llera del riu Francolí segons va avançar el programa “Planta baixa” de TV3.

En els últims dos anys, l’Agència Catalana de l’Aigua havia programat dues neteges a la Conca de Barberà, però no n’ha dut a terme ni una. En total, dues partides que sumen 55.000 euros i que no s’han executat. Per tant, l’última neteja intensiva va ser el 2017.

El Programa de Manteniment i Conservació de les Lleres dels Rius de l’ACA per al període 2018-19 inclou una intervenció a l’Espluga de Francolí, consistent a desbrossar i retirar arbres i canyes, dotada amb 10.537 euros. Una altra intervenció de l’ACA és a Montblanc per desbrossar, talar i treure arbres morts, per valor de 40.953 euros.

L’Agència Catalana de l’Aigua va aprovar a mitjans del 2018 un pla de neteja de lleres, que inclou un centenar d’actuacions i un pressupost de 2,5 milions d’euros. Bona part d’aquestes neteges estan pendents d’executar, tot i que l’ACA no ha precisat, segons TV3, quantes s’han arribat a començar aquest 2019.

Aquests dies escoltàvem alcaldes i veïns de tots dos municipis en que creien que, si la llera del Francolí hagues estat neta, s’haurien pogut evitar part dels efectes de les riuades, que han deixat quatre persones desaparegudes i una víctima mortal a la Conca de Barberà.